ΑΘΗΝΑ
02:52
|
25.04.2024
Σύντομα θα ανοιχτεί και αποκαλυφθούν τα μυστικά της, λένε Γάλλοι αρχαιολόγοι. Εντοπίστηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μυστηριώδης και άρτια διατηρημένη σαρκοφάγος που ανακαλύφθηκε στα έγκατα της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019, σύντομα θα ανοιχτεί και θα αποκαλύψει όλα τα «μυστικά» της, όπως ανακοίνωσαν, χθες Πέμπτη, Γάλλοι αρχαιολόγοι.

Η ανακοίνωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας έγινε μία ημέρα πριν από την τρίτη επέτειο της πυρκαγιάς που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα του Παρισιού.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας είχε ανακοινώσει στις 14 Μαρτίου την ανακάλυψη «ανθρωπόμορφης σαρκοφάγου σε άριστα διατηρημένο μόλυβδο που πιθανότατα χρονολογείται από τον 14ο αιώνα, κάτω από το πέρασμα της εγκάρσιας μύτης της Παναγίας των Παρισίων, που είχε καταστραφεί μερικώς από πυρκαγιά του Απριλίου 2019».

Ειδική επιστημονική ομάδα έχει ήδη ρίξει μια «ματιά» με ενδοσκοπική κάμερα μέσα στη σαρκοφάγο και φέρεται να είδε «το πάνω μέρος ενός σκελετού, ένα μαξιλάρι με φύλλα, νήματα και άλλα άγνωστα ακόμα αντικείμενα».

 «Λόγω των χαρακτηριστικών και της θέσης της σαρκοφάγου, πιθανώς σε αυτήν έχει ταφεί κάποιο σημαντικό πρόσωπο», εκτιμά το υπουργείο Πολιτισμού. Η επιχείρηση έφερε επίσης στο φως, «την ύπαρξη ενός λάκκου στον οποίο ήταν θαμμένα πολύχρωμα γλυπτά στοιχεία που αναγνωρίστηκε ότι ανήκαν στο αρχικό τέμπλο της Παναγίας των Παρισίων, που δημιουργήθηκε γύρω στο 1230 και καταστράφηκε στις αρχές του 18ου αιώνα».

Προς το παρόν η σαρκοφάγος της Παναγίας των Παρισίων φυλάσσεται σε ασφαλές μέρος στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικών Μελετών στην Τουλούζη.

Εκτός από την σαρκοφάγο βρέθηκαν και αρκετοί τάφοι, που όλοι χρονολογούνται περίπου στην ίδια εποχή, έναν αιώνα δηλαδή μετά την αρχική κατασκευή του ναού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Σε δημοπρασία ο εξαφανισμένος για 100 χρόνια πίνακας του Κλιμτ

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Για να μην κλείσει, το «Αλεξάνδρα», το τελευταίο σινεμά της Καλλιθέας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα