ΑΘΗΝΑ
21:19
|
04.05.2024
Τις καλεί «να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, που συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post αναφέρει πως το Κρεμλίνο, με δισέλιδη διπλωματική νότα στις 12 Απριλίου, προειδοποίησε την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν πως θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία.

Το δισέλιδο έγγραφο έχει τίτλο: «Σχετικά με τις ανησυχίες της Ρωσίας για το περιεχόμενο μαζικών προμηθειών όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου» είναι γραμμένο στα Ρωσικά και συνοδεύεται από επίσημη αγγλική μετάφραση που προωθήθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέσω της ρωσικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη αφενός τη διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ και επισημαίνοντας αφετέρου πως από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φλεβάρη ως σήμερα οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Ουκρανία όπλα αξίας 3,2 δις. δολαρίων.

Επιπλέον το ΝΑΤΟ κατηγορείται πως επιχειρεί να πιέσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις έως τώρα ανεπιτυχείς διαβουλεύσεις με τη Ρωσία «ώστε να συνεχιστεί το αιματοκύλισμα».

Αναφέρεται δε χαρακτηριστικά: «Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας που ελλοχεύει απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια».

Το ρεπορτάζ παρατηρεί πως οι ΗΠΑ έχουν διευκολύνει την αποστολή στην Ουκρανία αμυντικών συστημάτων για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου και του συστήματος S-300 που χρονολογείται από την εποχή της πρώην ΕΣΣΔ και προήλθε από το σλοβικό υπουργείο Άμυνας με αντάλλαγμα την ανάπτυξη αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος ΠΑΤΡΙΟΤ στη Σλοβακία.

Η αποστολή των αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία αναμένεται τις επόμενες μέρες και γίνεται με πρόσχημα την σχετική έκκληση για βοήθεια από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο ίδιο ρεπορτάζ εμφανίζεται ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος να ισχυρίζεται πως «αυτό που οι Ρώσοι μα λένε ιδιωτικά είναι ακριβώς αυτό που λέμε εμείς δημοσίως: ότι η μαζική βοήθεια που δίνουμε στους Ουκρανούς εταίρους μας αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική». Επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ πως μολονότι η Ρωσία δεν έχει χτυπήσει ακόμη τις ξένες αποστολές όπλων στην Ουκρανία μπορεί να προετοιμάζεται να το κάνει το επόμενο διάστημα, καθώς τις έχει χαρακτηρίσει «νόμιμους στόχους».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε άμεσα στις πληροφορίες αυτές σχετικά με τη δισέλιδη διπλωματική νότα της Ρωσίας στην κυβέρνησης Μπάιντεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα