ΑΘΗΝΑ
00:05
|
20.09.2024
Ο 62χρονος Φρανκ Τζέιμς κατηγορείται για ομοσπονδιακό τρομοκρατικό αδίκημα. Η δικηγόρος του ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής έκθεσης για τον εντολέα της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βασικός ύποπτος για την επίθεση σε τρένο του μετρό του Μπρούκλιν στη Νέα Υόρκη διατάχθηκε να τεθεί υπό κράτηση χωρίς τη δυνατότητα καταβολής εγγύησης μέχρι τη διεξαγωγή της δίκης του.

Ο Φρανκ Τζέιμς, 62 ετών, οδηγήθηκε χθες Πέμπτη ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μπρούκλιν. Μίλησε μόνο για να απαντήσει «ναι» σε κάποιες τυπικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της σύντομης διαδικασίας. Ο 62χρονος συνελήφθη μετά το ανθρωποκυνηγητό των αστυνομικών αρχών στο Μανχάταν, μια ημέρα αφότου οι αρχές είπαν ότι εξαπέλυσε βόμβες καπνού και δεκάδες σφαίρες σε ένα τρένο γεμάτο επιβάτες, πυροβολώντας 10 ανθρώπους. Από την επίθεση τραυματίστηκαν συνολικά 23 άνθρωποι.

Κατηγορείται για ομοσπονδιακό τρομοκρατικό αδίκημα, το οποίο ισχύει για επιθέσεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αν και οι αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να τον συνδέουν με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο ύποπτος δεν ομολόγησε την ενοχή του, ούτε δήλωσε αθώος. Η δικηγόρος του ζήτησε τη διενέργεια ψυχιατρικής έκθεσης για τον εντολέα της. Σε περίπτωση καταδίκης του ο 62χρονος Φρανκ Τζέιμς αντιμετωπίζει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Ο ύποπτος «διέπραξε μια αποτρόπαια και προμελετημένη επίθεση εναντίον απλών Νεοϋορκέζων κατά τη διάρκεια της πρωινής τους μετακίνησης στο μετρό», δήλωσε ο εισαγγελέας ΗΠΑ Μπρέον Πιρς ανακοινώνοντας το κατηγορητήριο σε βάρος του 62χρονου.

Στα έγγραφα του δικαστηρίου, οι εισαγγελείς χαρακτήρισαν τον πυροβολισμό υπολογισμένο, λέγοντας ότι ο Τζέιμς φορούσε καπέλο και σακάκι τύπου εργάτη ως μεταμφίεση και στη συνέχεια τα πέταξε για να αποφύγει την αναγνώριση. Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Τζέιμς είχε τα μέσα για να πραγματοποιήσει περισσότερες επιθέσεις, σημειώνοντας ότι είχε πυρομαχικά και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με όπλα σε μια μονάδα αποθήκευσης στη Φιλαδέλφεια.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο ύποπτος δημοσίευσε διάφορα βίντεο στο διαδίκτυο πριν από την επίθεση, στα οποία κατήγγειλε το σύστημα του μετρό της Νέας Υόρκης και ειδικά τον δήμαρχο Έρικ Άνταμς για την «κατάσταση αστέγων» στα βαγόνια του μετρό.

Η δικηγόρος του, Μία Έισνερ Γκρίνμπεργκ, συμφώνησε να κρατηθεί χωρίς εγγύηση, τουλάχιστον προς το παρόν. Οι δικηγόροι του θα μπορούσαν να ζητήσουν εγγύηση αργότερα.

Ο Τζέιμς γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη αλλά είχε μετακομίσει στο Μιλγουόκι. Είχε φύγει πρόσφατα από το Ουισκόνσιν και είχε ζήσει για λίγο στη Φιλαδέλφεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα