ΑΘΗΝΑ
07:10
|
05.05.2024
Η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η ενέργεια της Μόσχας «θα βαθύνει περαιτέρω τη διεθνή της απομόνωση».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφαση της Μόσχας να απελάσει μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία καταδίκασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ. «Καταδικάζω έντονα την αδικαιολόγητη απόφαση των ρωσικών αρχών να απελάσουν 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της Ένωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψε ο κ. Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα, τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για την «αδικαιολόγητη» και «αβάσιμη» ενέργεια του Κρεμλίνου εξέφρασε ο εκπρόδωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.  «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για την αδικαιολόγητη, αβάσιμη απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να απελάσει 18 μέλη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι εν λόγω διπλωμάτες της ΕΕ ασκούν τα καθήκοντά τους στο πλαίσιο και με πλήρη σεβασμό πλήρως της Σύμβασης της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις», δήλωσε ο Στάνο κάνοντας λόγο για «αντίποινα» της Μόσχας. «Δεν υπάρχει λόγος για την απόφαση της Παρασκευής από τις ρωσικές αρχές πέρα από καθαρά αντίποινα. Η επιλεγμένη πορεία δράσης της Ρωσίας θα βαθύνει περαιτέρω τη διεθνή της απομόνωση», πρόσθεσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να καλεί σθεναρά τη Ρωσία να σταματήσει την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και να επιστρέψει στον σεβασμό των διεθνών κανόνων και σε μια συνεργατική προσέγγιση στις διεθνείς της σχέσεις», κατέληξε ο Πίτερ Στάνο.

«Ανεπιθύμητοι» στη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ειδοποίησε χθες τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία Μάρκους Έντερερ για την απέλαση 18 μόνιμων υπαλλήλων από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μόσχα. Τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τη χώρα καθώς θεωρούνται ανεπιθύμητοι (personae non grata).

Πρόκειται για την απάντηση της Ρωσίας σε αντίποινα για τις απελάσεις 19 υπαλλήλων της μόνιμης αποστολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας στις 5 Απριλίου 2022. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως εντός των ημερών θα ανακοινωθούν απελάσεις διπλωματών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέλασαν τις προηγούμενες ημέρες Ρώσους διπλωμάτες. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι και η Ελλάδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα