ΑΘΗΝΑ
13:04
|
20.04.2024
Εκρήξεις στο Κίεβο και στο Λβιβ. Στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Για «απρόβλεπτε συνέπειες» προειδοποιεί η Ρωσία τη Δύση μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες να ενισχύει σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων στρατιωτικά ελικόπτερα, οβιδοβόλα, ραντάρ, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και πυρομαχικά.


Δημοσιογραφικές πληροφορίες της «Ουάσινγκτον Ποστ» αναφέρουν ότι η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατά της αποστολής «περισσότερο ευαίσθητων» όπλων στην Ουκρανία, καθώς εκτιμά ότι τέτοιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» και θα μπορούσαν να προκαλέσουν «απρόβλεπτες συνέπειες».

«Αυτό που οι Ρώσοι μας λένε ιδιωτικά είναι ακριβώς αυτό που λέμε στον κόσμο δημόσια, ότι η μαζική βοήθεια που παρέχουμε στους ουκρανούς εταίρους μας αποδεικνύει την αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητά της», δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το αμερικανικό δημοσίευμα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς, αυτή η διπλωματική διακοίνωση της Μόσχας έγινε μέσω της συνήθους διπλωματικής οδού και δεν υπογράφεται από υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο. Το δίκτυο CNN μετέδωσε από την πλευρά του, επικαλούμενο πηγή που γνωρίζει το θέμα, πως αυτή η επίσημη διαμαρτυρία μπορεί να σημαίνει ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να υιοθετήσει μια πιο επιθετική στάση έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Εκρήξεις σε Κίεβο και Λβιβ

Εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς και στη δυτική πόλη Λβιβ, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν νωρίς σήμερα το πρωί στο μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη επιβεβαίωση για τις εκρήξεις. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα τις πληροφορίες.

Τουλάχιστον δύο Ουκρανοί σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ρωσικής αεροπορικής επιδρομής στα ανατολικά της χώρας το βράδυ της Παρασκευής. Ουκρανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο για θύματα στις περιοχές Πολτάβα, Σεβεροντονιέτσκ και Λυσιτσάνσκ.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι περίπου 3.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα.  Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, αποσπάσματα της οποίας είδαν χθες Παρασκευή το φως της δημοσιότητας, ο Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι περίπου 10.000 ουκρανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί, συμπληρώνοντας ότι «είναι δύσκολο να πούμε πόσοι εξ αυτών θα επιβιώσουν».

Στον αντίποδα, αναφέρθηκε στις απώλειες των ρωσικών δυνάμεων, κάνοντας λόγο για 19.000 έως 20.000 νεκρούς. Επισήμως η Μόσχα κάνει λόγο για 1.350 νεκρούς στρατιώτες της.

Ερωτηθείς σχετικά με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και δείχνουν νεκρούς και καταστροφές στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός στο οποίο εμφανίζεται μια μητέρα να βρίσκει το πτώμα του γιου της μέσα σε πηγάδι, ο Ζελένσκι είπε: «Είναι μεγάλος ο πόνος μου!». «Ως πατέρας, δεν μπορώ να το δω. Επειδή το μόνο που θέλεις μετά είναι να εκδικηθείς και να σκοτώσεις», συνέχισε. «Είμαι υποχρεωμένος όμως να το δω ως πρόεδρος μιας χώρας όπου πολλοί άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο και έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι που θέλουν να ζήσουν».

Στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Τις «βαλίτσες» του για Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζει, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντενίς Σμιχάλ. Στην ουκρανική αντιπροσωπεία που αναμένεται να μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν ανώτατα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Ουκρανίας, όπως ο υπουργός Οικονομικών και ο διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας, Κιρίλο Σεφτσένκο. Αναμένεται να έχουν συναντήσεις με αξιωματούχους της G7 και να συμμετάσχουν σε σύσκεψη στρογγυλής τραπέζης της Παγκόσμιας Τράπεζας για τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Κασσελάκης: Παρουσιάσαμε ένα ψηφοδέλτιο προοδευτικής αριστείας

Η κωμικοτραγική κατάσταση του Ισραήλ

Νέα κεφαλή για πυραύλους Κρουζ δοκίμασε η Βόρεια Κορέα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα