Μια βάρκα που μετέφερε μετανάστες ανατράπηκε στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 35 άτομα είτε να έχασαν τη ζωή τους ή εικάζεται ότι είναι νεκρά, ανακοίνωσε το Σάββατο η υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ.
Το ναυάγιο σημειώθηκε την Παρασκευή στα ανοιχτά της πόλης Σαμπράθα της δυτικής Λιβύης, ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης για τους κυρίως Αφρικανούς μετανάστες που πραγματοποιούν το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Ο ΔΟΜ είπε ότι τα πτώματα έξι μεταναστών ανασύρθηκαν ενώ άλλοι 29 αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί. Δεν έγινε αμέσως σαφές τι προκάλεσε την ανατροπή του ξύλινου σκάφους.
Η τραγωδία ήταν η τελευταία που αφορούσε μετανάστες που αναχώρησαν από τη Βόρεια Αφρική για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 53 μετανάστες αναφέρθηκαν νεκροί ή εικαζεταί ότι πέθαναν στα ανοιχτά της Λιβύης, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
«Απαιτείται επειγόντως αποκλειστική ικανότητα έρευνας και διάσωσης και ένας μηχανισμός ασφαλούς αποβίβασης για την αποφυγή περαιτέρω θανάτων και ταλαιπωρίας», ανέφερε ο ΔΟΜ.
Οι ερευνητές που ανατέθηκαν από το ανώτατο όργανο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρήκαν στοιχεία για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη εναντίον μεταναστών που κρατούνται σε κρατικές φυλακές και στα χέρια διακινητών ανθρώπων.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, περισσότεροι από 90 άνθρωποι σε μια υπερπλήρη βάρκα πνίγηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα, μέρες αφότου έφυγαν από τη Λιβύη, σύμφωνα με την ομάδα βοήθειας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Οι μετανάστες προσπαθούν τακτικά να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές. Η χώρα έχει αναδειχθεί ως το κυρίαρχο σημείο διέλευσης μεταναστών που φεύγουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Οι έμποροι ανθρώπων τα τελευταία χρόνια επωφελήθηκαν από το χάος στη Λιβύη, διακινώντας λαθραία μετανάστες στα μακρά σύνορα της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας με έξι έθνη. Στη συνέχεια, οι μετανάστες συνήθως συσκευάζονται σε κακώς εξοπλισμένες λαστιχένιες βάρκες και ξεκινούν για επικίνδυνα θαλάσσια ταξίδια.
Τουλάχιστον 476 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 11ης Απριλίου, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.
Μόλις επιστρέψουν στη Λιβύη, οι μετανάστες οδηγούνται συνήθως σε κρατικά κέντρα κράτησης που διοικούνται από την κυβέρνηση γεμάτα κακοποίηση και κακομεταχείριση.
Πηγή: Associated Press