ΑΘΗΝΑ
21:26
|
03.07.2024
Διαμαρτυρία για την προσπάθεια της κυβέρνησης της Σερβίας να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες Σέρβοι κυματίζοντας ρωσικές και σερβικές σημαίες και κρατώντας φωτογραφίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησαν, χθες Παρασκευή, πορεία στο κέντρο του Βελιγραδίου για να διαμαρτυρηθούν για την προσπάθεια της κυβέρνησης της Σερβίας να αποστασιοποιηθεί από τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, oι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη υπερεθνικιστικών οργανώσεων, έφτασαν μετά από πορεία στη ρωσική πρεσβεία όπου εκτόξευσαν φωτοβολίδες και έψαλλαν τους εθνικούς ύμνους της Ρωσίας και της Σερβίας, χαιρετίζοντας τις δύο χώρες ως αδελφικά έθνη.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Όχι ΝΑΤΟ» και «Οι Σέρβοι και οι Ρώσοι είναι αδέρφια» και συνθήματα κατά του επανεκλεγέντα προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς στις 3 Απριλίου.

Η διαμαρτυρία υποστηρίχθηκε επίσης από το δεξιό κίνημα Dveri, το οποίο εισέρχεται στο σερβικό κοινοβούλιο με 10 έδρες που κέρδισε στις εκλογές της 3ης Απριλίου.

Τις τελευταίες εβδομάδες το Βελιγράδι ψήφισε τρεις φορές υπέρ των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκαζαν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ανέστειλαν τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ωστόσο, η Σερβία, η οποία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να επιβάλει κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου και διατηρεί τακτικές πτήσεις προς τη Μόσχα.

Μήνυμα προς την σερβική πολιτική ηγεσία να είναι πιο συνεπής στην υπεράσπιση των φιλικών σχέσεων με την Μόσχα έστειλε προ ημερών και η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε μια κίνηση που θεωρείται από τους ειδικούς ως απομάκρυνση από τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι το Βελιγράδι προσβλέπει στην αγορά 20 νέων και μεταχειρισμένων δυτικών μαχητικών αεροσκαφών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λασίθι: Νεκρός 32χρονος από πυροβολισμούς

Φωτιές σε Εύβοια και Λάρισα: Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Φωτιά Γλυκά Νερά: Σύλληψη χειριστή του drone

Τυφώνας Beryl: Έξι νεκροί στην Καραϊβική-Φόβοι για περισσότερους (live εικόνα)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα