ΑΘΗΝΑ
11:07
|
03.07.2024
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τα αεροπορικά πλήγματα με στόχο την πολιορκημένη Μαριούπολη, ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία με τη Μόσχα για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ουκρανικό επιτελείο, ρωσικές ταξιαρχίες πεζοναυτών «ετοιμάζονται για μια επιχείρηση αλεξιπτωτιστών» στη Μαριούπολη, ενώ επιθέσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του λιμανιού.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως συνεχίζονται επίσης σήμερα οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών και ο μερικός αποκλεισμός του Χαρκόβου, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η χώρα της και η Ρωσία δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σήμερα σχετικά με το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις.

«Δεν μπορέσαμε να συμφωνήσουμε … για καταπαύσεις του πυρός και οδούς απομάκρυνσης αμάχων. Γι’ αυτό δυστυχώς δεν ανοίγουμε σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους», έγραψε η Βερεστσούκ στο λογαριασμό της στο Telegram.

Η ίδια δήλωσε ακόμη πως οι ουκρανιικές αρχές ζήτησαν να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων και τραυματισμένων ουκρανών στρατιωτών από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

«Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανοίξουν και πάλι το συντομότερο δυνατόν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», πρόσθεσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν εργοστάσιο πυρομαχικών κοντά στο Κίεβο, λέει η Ρωσία

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο πυρομαχικών κοντά στο Κίεβο, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα, υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο. Υπάρχουν όμως περιορισμένες πληροφορίες για το πού πραγματοποιήθηκαν.

Ο Κονασένκοφ είπε: «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, πύραυλοι υψηλής ακρίβειας που εκτοξεύτηκαν από τον αέρα κατέστρεψαν ένα εργοστάσιο πυρομαχικών κοντά στην πόλη Μπρόβαρι στην περιοχή του Κιέβου».

Η Ρωσία λέει ότι οι δυνάμεις της απελευθέρωσαν ομήρους από τζαμί στη Μαριούπολη

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις απελευθέρωσαν ομήρους που κρατούνταν σε τουρκικό τζαμί στη Μαριούπολη.

«Μια ειδική επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων, που κρατούνταν στο τουρκικό τέμενος από Ουκρανούς Ναζί, διεξήχθη στις 16 Απριλίου κατά τη διάρκεια επιθετικών ενεργειών για την απελευθέρωση της Μαριούπολης και κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Κονασένκοφ είπε ότι χάρη στις ανιδιοτελείς ενέργειες μιας ομάδας ρωσικών ειδικών δυνάμεων, το τζαμί ξεμπλοκαρίστηκε και 29 μαχητές, συμπεριλαμβανομένων ξένων μισθοφόρων, σκοτώθηκαν. «Οι όμηροι, που είναι πολίτες μιας από τις χώρες της ΚΑΚ, ελευθερώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε ασφαλή τοποθεσία», είπε.

Ο πρόεδρος της Δούμας λέει ότι ο Ζελένσκι θέλει να κερδίσει χρόνο με δηλώσεις για συνομιλίες καθώς αναζητά βοήθεια από το ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολοντίν δήλωσε την Κυριακή ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι θέλει να κερδίσει χρόνο εκφράζοντας την ετοιμότητά του για συνομιλίες ενώ παράλληλα ζητά βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Ο Βολοντίν αντέδρασε στη δήλωση του Ζελένσκι ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την εγκατάλειψη της προσπάθειάς της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και το καθεστώς της Κριμαίας με τη Ρωσία, αλλά όχι έως ότου η Μόσχα σταματήσει τις εχθροπραξίες και αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Είχε πει το ίδιο πριν από τις συνομιλίες στην Τουρκία, όταν τα στρατεύματά μας ήταν κοντά στο Κίεβο», είπε ο Βολοντίν στο Telegram. “Η Ρωσία μείωσε τη δραστηριότητα σε εκείνη την περιοχή και απέσυρε τα στρατεύματα. Και μετά ακολούθησαν το στήσιμο της Μπούτσα και άλλες προκλήσεις. “Το Κίεβο τότε “παραιτήθηκε από τις δεσμεύσεις που είχε αποδεχθεί.”

«Το ίδιο σενάριο βρίσκεται ξανά στο τραπέζι», είπε ο ομιλητής. «Ο λόγος είναι προφανής».

Ο Βολοντίν είπε ότι ο Ζελένσκι θα πρέπει να αποσύρει στρατεύματα από τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ και να λάβει κάποιες άλλες αποφάσεις εάν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους της χώρας του. Ο πρόεδρος της Δούμας είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν ήδη 23.367 άτομα, ενώ 1.464 άνθρωποι παραδόθηκαν στη Μαριούπολη από χθες και άλλοι 2.500 είναι αποκλεισμένοι στο εργοστάσιο της πόλης Αζοφστάλ.

«Εάν ο Ζελένσκι νοιάζεται για τον λαό της Ουκρανίας, θα πρέπει να λάβει αμέσως τις ακόλουθες αποφάσεις», είπε ο Βολοντίν. “Πρώτον, τραβήξτε τα στρατεύματα από τις λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Δεύτερον, βάλτε το σε μια συμφωνία ότι η Ουκρανία δεσμεύεται να αναγνωρίσει την Κριμαία και να υιοθετήσει καθεστώς εκτός μπλοκ και να αποναζιστοποιήσει και να αποστρατικοποιήσει τη χώρα.”

«Δεν μπορεί να υπάρξει άλλος τρόπος για αυτό», είπε ο ομιλητής.

Πηγές: ΑΠΕ, BBC, TASS

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ταϊβανέζικο αλιευτικό κατάσχεσε η ακτοφυλακή της Κίνας

Συγγνώμη Αυγενάκη για την επίθεση σε υπάλληλο του αεροδρομίου (upd)

Στροφή Μητσοτάκη στην καθημερινότητα με αιφνίδιες επισκέψεις

Ρωσικά πολεμικά πλοία στη Βενεζουέλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα