ΑΘΗΝΑ
17:39
|
17.05.2024
Το στρατιωτικό καθεστώς απένειμε χάρη σε 1.600 κρατούμενος με αφορμή τον εορτασμό του βουδιστικού νέου έτους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η χούντα της Μιανμάρ απογοήτευσε για άλλη μια φορά τις οικογένειες των χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων καθώς δεν συμπεριλήφθησαν στις περίπου 1.600 αποφυλακίσεις με αφορμή τον εορτασμό του βουδιστικού νέου έτους.

Η χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας διανεύει εδώ κι έναν χρόνο περίοδο πολιτικής αστάθειας και αναβρασμού μετά την ανατροπή της ντε φάκτο ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Κι με στρατιωτικό πραξικόπημα. Ακολούθησαν μαζικές διαμαρτυρίες κατά της χούντας, η οποία απάντησε μια αιματηρή καταστολή και χιλιάδες φυλακίσεις.

Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε χθες την αποφυλάκιση 1.619 κρατουμένων, ανάμεσά τους 92 πολίτες εξωτερικού. Η απονομή χάριτος με αφορμή το νέο έτος είναι μια ετήσια παράδοση στη χώρα. Πέρυσι αφέθηκαν ελεύθεροι 23.000 κρατούμενοι.  

Ένας κρατούμενος που αποφυλακίστηκε από τη φυλακή Ινσέιν της Γιανγκόν είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «πολιτικοί κρατούμενοι, κυρίως συλληφθέντες σε διαδηλώσεις, δεν ήταν μεταξύ των αποφυλακισθέντων». Οι αρχές αποφυλάκισαν κυρίως εγκληματίες. Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το σωφρονιστικό σύστημα έφυγε απογοητευμένος.

Περισσότερα από 100 άτομα είχαν συγκεντρωθεί ελπίζοντας να ξανασμίξουν με αγαπημένα πρόσωπα, ανέφεραν ανταποκριτές του AFP. Ανάμεσά τους ήταν και μια γυναίκα που περίμενε τον 19χρονο ανιψιό της, καταδικασμένο σε φυλάκιση τριών ετών για υποκίνηση ταραχών κατά του στρατού. «Ελπίζω να αφεθούν ελεύθερα όλα τα παιδιά. Είναι αθώα», είπε η μη κατονομαζόμενη γυναίκα στο AFP.

Άγνωστη επίσης παραμένει η τύχη του Αυστραλού οικονομολόγου, Σον Ταρνέλ, πρώην συμβούλου της Αούνγκ Σαν Σου Κι, ο οποίος συνελήφθη μετά το πραξικόπημα. Ο Αυστραλός υπήκοος δικάζεται με την κατηγορία της παραβίαση κρατικών ποινών και κινδυνεύει, αν κριθεί ένοχος, με φυλάκιση 14 ετών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η αφρικανική σκόνη επιστρέφει: Άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα

Απατεώνες έστησαν πλαστή ιστοσελίδα στο όνομα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας

Μπλόκο της Ε.Ε. σε άλλα τέσσερα ΜΜΕ για «φιλορωσική προπαγάνδα»

Ρωσία: Δεν επιδιώκουμε την κατάληψη του Χάρκοβου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα