ΑΘΗΝΑ
12:19
|
25.04.2024
Το 66% δηλώνει ότι θα απέχει, ή θα επιλέξει την λευκή και άκυρη ψήφο στις εκλογές της 24ης Απριλίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα περισσότερα μέλη του κόμματος του αριστερού υποψηφίου Ζαν-Λικ Μελανσόν θα απόσχουν ή θα αφήσουν τα ψηφοδέλτιά τους λευκά στον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών μεταξύ του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς αμφισβήτησής του Μαρίν Λεπέν στις 24 Απριλίου, σύμφωνα με όσα έδειξε η εσωτερική διαβούλευση.

Ο Μελανσόν που έμεινε για λίγους ψήφους εκτός του δεύτερου γύρου, αφού κέρδισε περίπου το 22% των ψήφων, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν τη Λεπέν, ωστόσο δεν υποστήριξε ούτε τον Μακρόν και προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση που κράτησε μία εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της που δημοσιεύθηκαν χθες Κυριακή, από περίπου 215.000 άτομα που συμμετείχαν στην ηλεκτρονική ψηφοφορία, περισσότερο από το 66% δήλωσε ότι θα απέχει, ή θα επιλέξει την λευκή και άκυρη ψήφο και μόνο το 33% δήλωσε ότι θα ψηφίσει τον Μακρόν. Η επιλογή της ψήφου στην Λεπέν δεν δόθηκε στους ερωτηθέντες.

«Τα αποτελέσματα δεν είναι εντολή να ψηφίσουμε για κανέναν (…). Οι ψηφοφόροι θα κάνουν τις δικές τους επιλογές και θα ψηφίσουν όπως νομίζουν», έγραψε η ομάδα εκστρατείας του Μελανσόν στον ιστότοπό της.

Για δεκαετίες, ένα «ρεπουμπλικανικό μέτωπο» ψηφοφόρων όλων των πλευρών που συσπειρώνονται πίσω από έναν κυρίαρχο υποψήφιο συνέβαλε στο να κρατηθεί η ακροδεξιά μακριά από την εξουσία.

Όμως ο Μακρόν, του οποίου το μερικές φορές επιθετικό ύφος και οι πολιτικές του που στράφηκαν προς τα δεξιά έχουν αναστατώσει πολλούς ψηφοφόρους, δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει αυτόματα σε αυτή την υποστήριξη.

Μια δημοσκόπηση του IPSOS-Sopra-Steria το Σάββατο έδειξε ότι περίπου το 33% των ψηφοφόρων του Μελανσόν θα υποστήριζε τον Μακρόν με το 16% να υποστηρίζει τη Λεπέν στις 24 Απριλίου. Αλλά περισσότερο από το 50% των ερωτηθέντων αρνήθηκαν να εκφράσουν την άποψή τους.

Με πληροφορίες από France24, Reuters

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ σε ΝΔ: Προκλητικό να μας κουνάει το δάκτυλο για σχέσεις με την Ακροδεξιά

Σλοβάκος ευρωβουλευτής απελευθέρωσε περιστέρι στην Ευρωβουλή

Φλωρίδης για Ρέντη: Τα πράγματα θα πάνε τρένο

Αττικόν: Πέθανε ο 79χρονος πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα