ΑΘΗΝΑ
21:36
|
19.04.2024
Η αθέτηση πληρωμών της Ρωσίας μπορεί να συνεπάγεται υπερπληθωρισμό στην Ευρώπη και τη δική της χρεοκοπία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αθέτηση πληρωμών της Ρωσίας στο εξωτερικό μπορεί να συνεπάγεται υπερπληθωρισμό στην Ευρώπη και τη δική της χρεοκοπία, δήλωσε την Κυριακή ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σχολιάζοντας δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η χρεοκοπία της Ρωσίας είναι θέμα χρόνου, σημείωσε: «Λοιπόν, παρακαλώ προσπαθήστε…»

«Η χρεοκοπία της Ρωσίας μπορεί να συνεπάγεται την χρεοκοπία της Ευρώπης, τόσο ηθικά, όσο και ουσιαστικά» έγραψε ο Ρώσος αξιωματούχος στο κανάλι του στο Telegram, καθώς, σύμφωνα με τα λόγια του, «το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι πολύ σταθερό και οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη τους σ’ αυτό».

Προειδοποίησε ακόμη τους Ευρωπαίους ότι μπορεί να βρεθούν μπροστά σε απρόσμενες συνέπειες των κυρώσεων που επιβάλλονται στη Μόσχα, όπως υπερπληθωρισμό που «δεν θα μπορεί πλέον να αποδοθεί στους σατανικούς Ρώσους», αλλά και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα όσο αφορά σε βασικά τρόφιμα, όπως και μεγάλες προσφυγικές ροές.

«Σε αυτή την περίπτωση, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αλλάξουν τη ρητορική τους. Διαφορετικά, πλήθη θα καίνε λάστιχα στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν, αυτές «δεν αφορούν τα προβλήματα των αδύναμων, ούτε για το τέλος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και την πολυπόθητη ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά την αθέτηση πληρωμών της Ρωσίας στο εξωτερικό», σημείωσε.

«Αυτό ονειρεύονται. Αυτή είναι η βασική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό θέλουν πραγματικά οι μαζοχιστές από τις Βρυξέλλες και οι συμπαίκτες τους στο εξωτερικό», πρόσθεσε.

Σε συνέντευξή της στην Bild am Sonntag, η φον ντερ Λάιεν είπε ότι οι δυτικές κυρώσεις κλονίζουν την οικονομία της Ρωσίας, με εκατοντάδες μεγάλες εταιρείες να εγκαταλείπουν τη Ρωσία και το ΑΕΠ της αναμένεται να μειωθεί κατά 11% Η χρεοκοπία της Ρωσίας, κατά τα λόγια της, είναι θέμα χρόνου.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας ήταν 59,5 δις δολάρια την 1η Φεβρουαρίου 2022, συμπεριλαμβανομένων 38,97 δις δολαρίων σε ξένα ομολογιακά δάνεια. Επί του παρόντος, η Ρωσία έχει 15 ομολογιακά δάνεια με περίοδο λήξης από το 2002 έως το 2047.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία θα αποπληρώσει τα χρέη της σε ξένα νομίσματα μόνο όταν ξεμπλοκάρουν τα νομισματικά της περιουσιακά στοιχεία. Σε περίπτωση άρνησης ή έλλειψης ανταπόκρισης από τις τράπεζες, η Ρωσία θα αποπληρώσει και θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό σε ρούβλια.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα πρόκειται για μια ουσιαστική αλλαγή στους όρους εξυπηρέτησης του χρέους, η οποία, κατά πάσα πιθανότητα, θα ερμηνευθεί ως αθέτηση υποχρεώσεων.

Οι αρχές της Ρωσίας έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι δεν υπάρχουν πραγματικοί λόγοι για χρεοκοπία της Ρωσίας και μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργηθεί μόνο τεχνητά.

Πηγή: Tass

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα