ΑΘΗΝΑ
05:48
|
28.04.2024
Η πρόεδρος του «Εθνικού Συναγερμού» κι άλλα στελέχη του κόμματος κατηγορούνται για υπεξαίρεση περίπου 620.000 ευρώ από κοινοτικούς πόρους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Καταπολέμηση της Απάτης (OLAF) κατηγορεί την πρόεδρο του «Εθνικού Συναγερμού», υποψήφια στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας , Μαρίν Λεπέν, κι άλλα στελέχη του κόμματος για υπεξαίρεση περίπου 620.000 ευρώ από κοινοτικούς πόρους κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η γαλλική ιστοσελίδα ερευνητικής δημοσιογραφίας «Mediapart» έδωσε στη δημοσιότητα απόσπασμα της νέας έκθεσης των 116 σελίδων της OLAF, η οποία υπαινίσσεται ότι πρώην ευρωβουλευτές της γαλλικής ακροδεξιάς καταχράστηκαν κοινοτικά κονδύλια για προσωπικό και κομματικό όφελος. Η εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι παρέλαβε την έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας στις 11 Μαρτίου και ότι τελεί υπό εξέταση.

Τα κονδύλια που φέρονται να καταχράστηκαν οι ευρωβουλευτές του «Εθνικού Συναγερμού» έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πολιτικές ομάδες στο πλαίσιο μίας θητείας στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Μαρίν Λεπέν και τα στελέχη του κόμματός της κατηγορούνται ότι τα χρησιμοποίησαν για λόγους εθνικής πολιτικής, για προσωπικές δαπάνες ή για πληρωμές προς όφελος εμπορικών επιχειρήσεων προσκείμενων στο κόμμα της και στην πολιτική ομάδα της άκρας δεξιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εκτός από την Μαρίν Λεπέν η έκθεση κατονομάζει, τρεις πρώην ευρωβουλευτές, τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον πρώην σύντροφό της Λουί Αλιό και τον Μπρουνό Γκολνίς, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Εθνικού Συναγερμού- καθώς και την πολιτική ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η προεδρική υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού φέρεται να βαρύνεται με υπεξαίρεση 137.000 ευρώ δημοσίου χρήματος του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη θητεία της στο σώμα από το 2004 μέχρι το 2017.

Από το 2017, η Μαρίν Λεπέν διώκεται στο πλαίσιο άλλης έρευνας σχετικά με τις εικονικές θέσεις απασχόλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεργατών της στον Εθνικό Συναγερμό.

Ο δικηγόρος της προεδρικής υποψήφιας, Ροντόλφ Μποσελί,  εξέφρασε την έκπληξή του για τη χρονική στιγμή της αποκάλυψης, εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, στον οποίο η Μαρίν Λεπέν βρίσκεται αντιμέτωπη με τον απερχόμενο πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο δικηγόρος δήλωσε επίσης ότι κινεί υποψίες ο τρόπος λειτουργίας της OLAF για θέματα σχετικά με γεγονότα που τοποθετούνται χρονικά πριν από περισσότερο από δέκα χρόνια. Ο Ροντόλφ Μποσελί διευκρίνισε επίσης ότι η έρευνα ξεκίνησε το 2016 και ότι η Μαρίν Λεπέν απάντησε γραπτά στις ερωτήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας τον Μάρτιο 2021.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα