Επιστολή προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βαφτάλι Μπένετ έστειλε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καλώντας τον να παραδώσει την εκκλησία του Αγίου Αλεξάντερ Νιέφσκι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ.
Ο ναός, γνωστός και ως Καθεδρικός Ναός της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στην καρδιά της χριστιανικής συνοικίας ,αποτελεί σημείο ιδιαίτερης σημασίας για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ.
Το 2019, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποσχέθηκε στον Πούτιν την παραχώρηση της εκκλησίας, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός Ισραηλινού πολίτη που είχε συλληφθεί στη Μόσχα για εμπλοκή σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε αργότερα ότι η αμφισβητούμενη ιδιοκτησία του χριστιανικού ορόσημου δεν μπορούσε να επιλυθεί δικαστικά, και αμέσως μετά ο επίτροπος του κτηματολογίου του Ισραήλ κατέγραψε τη ρωσική κυβέρνηση ως ιδιοκτήτη της «Αυλής του Αλεξάνδρου» που περιλαμβάνει την Εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι, το Κατώφλι των Πυλών του Δικαστηρίου όπου δικάστηκε ο Ιησούς και έναν οίκο φιλοξενίας προσκυνητών.
Ωστόσο, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ναφτάλι Μπένετ, η απόφαση του επιτρόπου του Κτηματολογίου επιστράφηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έθεσε την τελική αναγνώριση σε αναμονή.
Το αίτημα του Ρώσου προέδρου έρχεται σε μια στιγμή που ο Μπένετ ήλπιζε να διατηρήσει τις καλές του σχέσεις με το Κρεμλίνο παρά την ευθυγράμμιση της κυβέρνησής του με το ΝΑΤΟ, εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία.
Αναλυτές πιστεύουν ότι, ως αποτέλεσμα της τρέχουσας σύγκρουσης, η μεταφορά του ελέγχου της εκκλησίας του Αγίου Αλεξάντερ Νιέφσκι στη Μόσχα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σκληρές διπλωματικές συνέπειες για το Ισραήλ, μετατρέποντας μια μικρής κλίμακας τοπική σύγκρουση σε διεθνή.
Αμέσως μετά την εμφάνιση των αναφορών για την επιστολή του Πούτιν, το Κρεμλίνο κάλεσε τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Μόσχα, Αλεξάντερ Μπεν Ζβι, να δώσει εξηγήσεις για τα σκληρά σχόλια του υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λάπιντ σχετικά με την ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο ισραηλινός πρέσβης καλείται από Ρώσους αξιωματούχους από την έναρξη της στρατιωτικής δράσης στην Ουκρανία. Η πρώτη κλήση έγινε στις 25 Φεβρουαρίου από τον Ρώσο αναπληρωτή εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για την υποστήριξη του Τελ Αβίβ στους «Ναζί» στην Ουκρανία.
Πηγή: thecradle.co