ΑΘΗΝΑ
14:20
|
05.05.2024
Μια γενιά παλαιών πολιτικών κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή της νεότερης χώρας της περιοχής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δεύτερος και τελευταίος γύρος των προεδρικών εκλογών στο Ανατολικό Τιμόρ – επίσημα γνωστό ως Τιμόρ-Λέστε – βρίσκεται σε εξέλιξη, με το νεότερο έθνος της περιοχής να βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.

Από την ανεξαρτησία της, το 2002, μετά από μια βίαιη 25ετή κατοχή από την Ινδονησία, η χώρα των 1,3 εκατομμυρίων κατοίκων γνώρισε χρόνια πολιτικής αναταραχής και έντονες αμφισβητούμενες εκλογές που ανακυκλώνουν μια μικρή ομάδα γνωστών προσώπων.

Στη σημερινή ψηφοφορία, ο πολιτικός βετεράνος και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Χοσέ Ράμος-Χόρτα –που είναι ανεξάρτητος υποψήφιος– χρειάζεται να βελτιώσει τις επιδόσεις του στον πρώτο γύρο μόνο κατά 30.000 ψήφους προκειμένου να εξασφαλίσει την προεδρία.

Ο 72χρονος πρώην πρόεδρος και πρωθυπουργός έχασε για λίγες ψήφους την πλειοψηφία στον πρώτο γύρο με αντίπαλο τον εν ενεργεία Πρόεδρος Φραντσίσκο «Λου Όλο» Γκουτέρες, ο οποίος ηγείται του πολιτικού κόμματος της αντίστασης FRETILIN (Επαναστατικό Μέτωπο για ένα Ανεξάρτητο Ανατολικό Τιμόρ).

Ο 67χρονος Γκουτέρες, πρώην μαχητής των ανταρτών κατά της κατοχής, ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με μόλις περισσότερο από το 20% των ψήφων.

Μεταξύ των διεκδικητών του πρώτου γύρου συμπεριλαμβάνονταν και ο χαρισματικός ήρωας της ανεξαρτησίας Ξανάνα Γκουσμάο, ο οποίος ηγείται του κόμματος CNRT (Εθνικό Κογκρέσο για την Ανασυγκρότηση του Τιμόρ) και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της χώρας καθώς και ο τέταρτος πρωθυπουργός.Με το ένα μάτι στραμμένο στις βουλευτικές εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο και με την αναμενόμενη επιστροφή στα αξιώματα, ο 75χρονος έχει υποστηρίξει τον Ράμος-Χόρτα.

Το Ανατολικό Τιμόρ έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς στην περιοχή, με μέση ηλικία τα 20 χρόνια, ο οποίος αντιμετωπίζει αυξανόμενη ανεργία και την απροθυμία της πολιτικής ηγεσία να διαφοροποιήσει την  οικονομία μακριά από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο και να μεριμνήσει για την εκπαίδευση, τη γεωργία και τον τουρισμό.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ανάληψη ευθύνης από την Χεζμπολάχ για πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Τούρκος ΥΠΕΞ: Η μουσουλμανική κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα