ΑΘΗΝΑ
19:40
|
24.04.2024
Γιατί όλοι επιζητούν «τον διαμεσολαβητικό μας ρόλο; Γιατί τηρούμε τις ισορροπίες, είμαστε δίκαιοι και λέμε την αλήθεια», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια δύναμη. «Εάν μια φωτιά έχει ξεσπάσει γύρω μας, πριν από οποιονδήποτε άλλο, είναι καθήκον μας να τη σβήσουμε. Διότι εμείς, ως Τουρκία, δεν είμαστε πια μια περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία είναι σήμερα μια παγκόσμια δύναμη», τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας την περασμένη Κυριακή μετά το ιφτάρ (δείπνο μετά το τέλος της καθημερινής νηστείας του Ραμαζανιού) στην επαρχία Σινώπη, στις ακτές του Εύξεινου Πόντου.

Η Τουρκία διατείνεται ότι έχει καταφέρει να τηρήσει μια στάση ουδετερότητας στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας και έχει αναλάβει διαμεσολαβητικό για τον τερματισμό του πολέμου φέρνοντας τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Άγκυρα στηρίζει την Ουκρανία καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική της ακεραιότητα, αλλά δεν ακολουθεί τη Δύση στην οδό των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Όπως σχολίασε ο Τσαβούσογλου το 60% των παγκόσμιων συγκρούσεων και πολέμων εκτυλίσσονται γύρω από την Τουρκία.

«Στα νότια της χώρας μας, στον βορρά, στην ανατολή και τη δύση. Στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Συρία, στην Υεμένη, στη Λιβύη, παντού και τώρα στην Ουκρανία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και αναφέρθηκε στις προσπάθειες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εξεύρεση λύσης στην κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας. «Γιατί και οι δύο ηγέτες (σ.σ. Πούτιν-Ζελένσκι) αποδέχονται μόνο τη διαμεσολάβηση του Ερντογάν; Διότι εμείς και μόνο εμείς έχουμε αρχές, διατηρούμε διμερείς σχέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος όλων. Γιατί είμαστε ισορροπημένοι, δίκαιοι και λέμε πάντα την αλήθεια», είπε εμφατικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Εν κατακλείδι ο Τσαβούσογλου είπε: «Η σημασία του ρόλου της Τουρκίας για την ειρήνη στο κόσμο αυξάνεται συνεχώς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Άρειος Πάγος: «Πραγματικός ηγέτης των Σπαρτιατών» ο Ηλίας Κασιδιάρης

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση αλληλέγγυων σε εκδήλωση του Δήμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα