ΑΘΗΝΑ
05:36
|
19.05.2024
Με πραγματικά πυρά η αστυνομία της νησιωτικής χώρας προσπάθησε να διαλύσει πλήθος διαδηλωτών σε νέα αντικυβερνητική διαμαρτυρία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ξεχειλίζει από οργή η Σρι Λάνκα μετά τον θάνατο ενός διαδηλωτή, όταν η αστυνομία επιτέθηκε με πραγματικά πυρά κατά πολιτών σε νέα αντικυβερνητική διαμαρτυρία στην πόλη Ραμπουκάνα. Τουλάχιστον 14 διαδηλωτές τραυματίστηκαν από την επέμβαση της αστυνομίας της Σρι Λάνκα. Τρεις εξ αυτών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναρτήθηκαν δεκάδες βίντεο που επιβεβαιώνουν την επίθεση της αστυνομίας εναντίον των διαδηλωτών με πραγματικά πυρά.  

Από την πλευρά της η διοίκηση της αστυνομίας απάντησε ότι χρησιμοποίησε την «ελάχιστη δυνατή δύναμη» για να διαλύσει το πλήθος των διαδηλωτών. Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί έγινε χρήση πραγματικών πυρών. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Σρι Λάνκα καθώς και απεσταλμένοι της ΕΕ και των ΗΠΑ καταδίκασαν την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση που έχει βιώσει η νησιωτική χώρα από την ανεξαρτησία της το 1948 από τη Βρετανία.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται καθημερινά στους δρόμους από τη στιγμή που η Σρι Λάνκα ξέμεινε από χρήματα για ζωτικής σημασίας εισαγωγές, γεγονός που οδήγησε τις τιμές των βασικών αγαθών στα ύψη και προκάλεσε έντονες ελλείψεις σε καύσιμα, φάρμακα και ηλεκτρική ενέργεια. Οι διαδηλωτές απαιτούν την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα καθώς κατηγορούν τις πολιτικές του για την κρίση, αλλά αυτός αρνείται να παραιτηθεί. Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα παραδέχτηκε ότι έκανε πολλά «λάθη» που συνέβαλαν στην όξυνση της κατάστασης. Ο διορισμός του νέου υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα εξόργισε ακόμη περισσότερο τους πολίτες της Σρι Λάνκα.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση στο Κολόμπο κήρυξε στάση πληρωμών στο σύνολο του εξωτερικού της χρέους μέχρι νεοτέρας. Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον νέο υπουργό Οικονομικών Αλί Σάμπρι συναντήθηκε με αντιπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Ουάσινγκτον για να ζητήσει κατεπείγοντα δανεισμό και ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός ενδέχεται να το εξετάσει αν και αρχικά φάνηκε να έχει επιφυλάξεις, σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού.

Το κλιμάκιο υπέβαλε επίσημο αίτημα για τον δανεισμό της χώρας από τον λεγόμενο μηχανισμό ταχείας χρηματοδότησης (Rapid Financing Instrument, RFI) για να αμβλυνθούν τα προβλήματα στον εφοδιασμό της χώρας με βασικά είδη. Αρχικά, το ΔΝΤ ήταν της άποψης ότι δεν εκπληρώνονταν τα κριτήριά του, όμως η Ινδία τάχθηκε υπέρ της ιδέας να αξιοποιηθεί ο RFI, συνόψισε ο Σαμίρ Ζαβαχίρ, συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών, μέσω Twitter.

Η κυβέρνηση Ρατζαπάξα σκοπεύει να δανειστεί 3 δισεκ. δολάρια από διάφορους πιστωτές –το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας, μεταξύ άλλων– για να ξεπεράσει την κρίση, είχε εξηγήσει ο κ. Σάμπρι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς προ ημερών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα