ΑΘΗΝΑ
05:28
|
29.09.2024
Η Τουρκία δεν έχει βλέψη σε εδάφη άλλης χώρας, αλλά θέλει να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων και τη σταθερότητα των γειτόνων της, δήλωσε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη σε εδάφη άλλης χώρας, αλλά θέλει να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της και τη σταθερότητα των γειτόνων της, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σήμερα, Τετάρτη.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η νέα αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τουρκίας πέρα ​​από τα σύνορα με το βόρειο Ιράκ, «Επιχείρηση Claw-Lock», έχει στόχο να «απαλλάξει τα εδάφη του Ιράκ από τρομοκράτες και να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας».

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησαν αυτή την επιχείρηση για να καθαρίσουν τις περιοχές που κατέχονται στο βόρειο Ιράκ από τρομοκράτες», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η περιοχή έχει χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες του PKK για την προετοιμασία και την οργάνωση επιθέσεων στο τουρκικό έδαφος.

«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να συμβάλουμε στην ενίσχυση της εδαφικής τους ακεραιότητας και της πολιτικής τους ενότητας, ώστε οι γείτονές μας να μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια και ειρήνη», είπε ο Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Ενεργούμε με τον ίδιο στόχο στη Συρία όπως στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι ξεκίνησε την «Επιχείρηση Claw-Lock» τη Δευτέρα μετά από αναφορές ότι το PKK σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση μεγάλης κλίμακας, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση είναι σύμφωνη με την αρχή της αυτοάμυνας του Καταστατικού του ΟΗΕ.

Το 2020, η Tουρκία ξεκίνησε τις επιχειρήσεις «Claw-Tiger» και «Claw-Eagle» στις παραμεθόριες περιοχές του βόρειου Ιράκ για να διασφαλίσει την ασφάλεια του τουρκικού κράτους και των συνόρων του.

Σχετικά με τις πρόσφατες εντάσεις στην Παλαιστίνη, ο Ερντογάν είπε πως «Η αποτελεσματική υπεράσπιση της παλαιστινιακής υπόθεσης βρίσκεται σε μια λογική, συνεπή και ισορροπημένη σχέση με το Ισραήλ».

Η Tουρκία εξακολουθεί να μην σκοπεύει να κλείσει τα μάτια στην κατοχή ή τις επιθέσεις σε ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ και σε άλλα παλαιστινιακά εδάφη, είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε τις απαιτήσεις της ιστορίας και των πεποιθήσεών μας».

«Για την Τουρκία, οι πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί με το Ισραήλ, όπως απαιτούνται από παγκόσμιους και περιφερειακούς παράγοντες, είναι ξεχωριστοί από την υπόθεση της Ιερουσαλήμ», είπε ο Ερντογάν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της Τρίτης, ο Ερντογάν είπε στον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ: «Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από το γεγονός ότι περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Δυτική Όχθη και το τέμενος Αλ.-Άκσα από την αρχή του μήνα του Ραμαζανιού».

Ο Χέρτζογκ επισκέφθηκε την Τουρκία τον Μάρτιο, σε μια κίνηση που θεωρείται από τους αναλυτές ως ένδειξη πιθανής θέρμανσης των τουρκικών-ισραηλινών σχέσεων.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ-Άκσα, κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου το 1967. Προσάρτησε ολόκληρη την πόλη το 1980, σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

ΠΗΓΗ: Anadolu Agency

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Παντελή Κυραμαργιέ μήπως ήρθε η ώρα να απενοχοποιήσουμε τη συγκίνηση;

Φωτιά στην Ξάνθη-Ήχησε το 112

Σεισμός 4,4 ρίχτερ στις Στροφάδες

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα