ΑΘΗΝΑ
10:38
|
21.09.2024
Τα «τεχνικά θέματα» αφορούν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τα πολιτικά την άρση των Φρουρών της Επανάστασης από τη λίστα της τρομοκρατίας των ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα «τεχνικά θέματα» των διαπραγματεύσεων της Βιέννης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα λύθηκαν αλλά παραμένουν τα «πολιτικά προβλήματα που σχετίζονται με το υπουργείο Εξωτερικών» δήλωσε απόψε ο Μοχαμάντ Εσλαμί, ο επικεφαλής του ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, τον οποίο επικαλείται το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι διαπραγματεύσεις έχουν ανασταλεί από τις 11 Μαρτίου αφότου η Ρωσία ζήτησε εγγυήσεις ότι οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου δεν θα βλάψουν το εμπόριό της με το Ιράν.Λίγες ημέρες αργότερα, η Μόσχα δήλωσε ότι έλαβε τις απαραίτητες εγγυήσεις.

Ωστόσο ένα βασικό εμπόδιο μπλοκάρει ακόμη τις διαπραγματεύσεις: το Ιράν απαιτεί την αφαίρεση των Φρουρών της Επανάστασης από τη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον με τις «ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το μέτρο αυτό, που αποφασίστηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποχώρησή του από τη συμφωνία, διαχωρίζεται επίσημα από το πυρηνικό θέμα.

«Αν το Ιράν θέλει άρση των κυρώσεων θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες μας που υπερβαίνουν τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δανία: Απαιτείται περισσότερος έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»: Ο χρόνος τελείωσε-Πάρτε πίσω τις λαμαρίνες

Παγκόσμιες αγορές: Θετικές τάσεις κατόπιν μείωσης επιτοκίων από την FED

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ: Υπέρ πυρηνικού πολέμου στην Ευρώπη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα