ΑΘΗΝΑ
10:20
|
19.05.2024
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μακρόν το προβάδισμα με ποσοστό μεταξύ 53 και 56% έναντι 44 έως 47% της Λεπέν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν θα βρεθούν απόψε αντιμέτωποι σε μια εκλογική συζήτηση υψηλού διακυβεύματος που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για να επηρεάσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Η αποψινή ζωντανή τηλεοπτική αναμέτρηση που είναι η μόνη άμεση συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπάλων πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή, είναι ιδιαίτερης σημασίας όχι μόνο γιατί οι δύο υποψήφιοι θα τοποθετηθούν εξονυχιστικά για τις θέσεις τους, αλλά και γιατί στον πρώτο γύρο κέρδισαν μόλις το 51% του εκλογικού σώματος,

Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι αγωνίζονται για να κερδίσουν την εύνοια σχεδόν 7,7 εκατομμυρίων ανθρώπων που  στον πρώτο γύρο στήριξαν τον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί για τον δεύτερο γύρο.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στον Μακρόν το προβάδισμα με ποσοστό μεταξύ 53 και 56% έναντι 44 έως 47% της Λεπέν. Ωστόσο, το περιθώριο λάθους των δημοσκοπήσεων, μαζί με τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους και το ποσοστό της αποχής, κάνει τα πράγματα αρκετά θολά.

Η προηγούμενη τηλεμαχία των δύο αντιπάλων στις 3 Μαΐου του 2017, ήταν ένα αξέχαστο φιάσκο για τη Λεπέν. Έδειχνε κακώς προετοιμασμένη, αναστατώθηκε και μπέρδεψε τις σημειώσεις της όταν ρωτήθηκε για τα οικονομικά της σχέδια. Ο φρέσκος, τότε, Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομίας, φάνηκε ψύχραιμος και μαζεμένος. Όταν δε η αντίπαλός του έγινε επιθετική, την κάλεσε «να σταματήσει να είναι γελοία». Στις τότε εκλογές τελικά η ηγέτης της ακροδεξιάς κατόρθωσε να κερδίσει μόλις το 33% των ψήφων.

«Η συζήτηση ήταν μια αποτυχία, για την οποία πλήρωσα βαρύ τίμημα», δήλωσε πρόσφατα, μιλώντας στο ραδιόφωνο, η Μαρίν Λεπέν.

Αυτή τη φορά η υποψήφια της ακροδεξιάς δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. «Έχοντας περάσει από αποτυχία, εμφανιζόμενη γελοία και στερούμενη αξιοπιστίας, δεν πρόκειται να υιοθετήσει καθόλου την ίδια στρατηγική, είμαστε σίγουροι για αυτό», λέει ο Arnaud Mercier,  καθηγητής πολιτικής επικοινωνίας.

Είναι μια τελευταία ευκαιρία να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει μετατρέψει το αντιμεταναστευτικό κόμμα της σε μια κυρίαρχη δύναμη που έχει την αξιοπιστία να διοικήσει τη χώρα.

Την Τρίτη η Λεπέν διέκοψε την εκστρατεία προκειμένου να προετοιμαστεί. «Στο κεφάλι μου, είμαι έτοιμη να ασκήσω την εξουσία», είπε στη γαλλική τηλεόραση.

Ο Μακρόν πιθανότατα θα επιδιώξει να την παρουσιάσει ως μια επικίνδυνη εξτρεμίστρια που δεν μπορεί να την εμπιστευτεί κανείς στην εξωτερική πολιτική – ιδίως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – δεδομένου του θαυμασμού που έχει εκφράσει για τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Θα εκμεταλλευτεί την πρότασή της για διεξαγωγή συνταγματικών δημοψηφισμάτων για σκληρότερους νόμους για τη μετανάστευση και το σχέδιό της για «εθνική προτεραιότητα», τα οποία υποδηλώνουν ότι είναι «πάνω από το Σύνταγμα», είπε αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, σε σύγκριση με το 2017, η αποψινή τηλεμαχία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μια πολύ δύσκολη «άσκηση». «Δεν είναι πλέον το νέο παιδί για το γαλλικό πολιτικό σύστημα που ενσάρκωνε μια μορφή ρήξης και εκσυγχρονισμού», είπε ο Mercier στο RFI.

Η θητεία του – που χαρακτηρίζεται από το κίνημα διαμαρτυρίας των Κίτρινων Γιλέκων, την κρίση του Covid και πιο πρόσφατα τον πόλεμο στην Ουκρανία – ήταν τουλάχιστον ταραχώδης.

Τα Κίτρινα Γιλέκα συγκεκριμένα απεικόνισαν τον Μακρόν ως «κάποιον που είναι πολύ αλαζονικός, περιφρονητικός, ακόμη και επικίνδυνος», λέει ο Μερσιέ. 

Με πληροφορίες από rfi.fr

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο Μπένι Γκαντς

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα