ΑΘΗΝΑ
03:08
|
24.04.2024
Ένας Βρετανός δικαστής ενέκρινε επισήμως σήμερα,Τετάρτη, την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για κατασκοπεία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας Βρετανός δικαστής ενέκρινε επισήμως σήμερα,Τετάρτη, την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για κατασκοπεία.

Η υπόθεση θα πάει τώρα στον υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας για την οριστική έγκριση, ενώ ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει ακόμη ορισμένες νομικές οδούς περαιτέρω προσφυγής στη δικαιοσύνη.

Η διάταξη, η οποία φέρνει πιο κοντά την έκδοσή του στις ΗΠΑ, έρχεται αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα αρνήθηκε την άδεια του Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου για την έκδοσή τπυ.

Ένας δικαστής στο Δικαστήριο του «Westminster Magistrates» εξέδωσε την εντολή σε μια σύντομη ακρόαση, καθώς ο Ασάνζ παρακολουθούσε μέσω βίντεο από τη φυλακή Belmarsh.

Είναι τώρα η ώρα για την υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ να αποφασίσει εάν θα οριστικοποιήσειντην έκδοσή του.

Η κίνηση δεν εξαντλεί τις νομικές επιλογές για τον Ασάνζ, ο οποίος επιδίωκε εδώ και χρόνια να αποφύγει μια δίκη στις ΗΠΑ με κατηγορίες που σχετίζονται με τη δημοσίευση από το WikiLeaks ενός τεράστιου θησαυρού απόρρητων εγγράφων πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Οι δικηγόροι του έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις εβδομάδες για να υποβάλουν προτάσεις στην Πατέλ και μπορούν επίσης να προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Μαρκ Σάμερς, δήλωσε στο δικαστήριο ότι η νομική ομάδα έχει ακόμα πολλές «σοβαρές παρατηρήσεις» να υποβάλει.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τις βρετανικές αρχές να εκδώσουν τον Ασάνζ προκειμένου να δικαστεί για 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή.

Αμερικανοί εισαγγελείς λένε ότι ο Ασάνζ βοήθησε παράνομα την αναλύτρια πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ, να κλέψει απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικούς φακέλους που αργότερα δημοσίευσε το WikiLeaks, «θέτοντας ζωές σε κίνδυνο».

ΠΗΓΗ: Associated Press

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το μήνυμα του εκπροσώπου της Χαμάς για τις 200 μέρες πολέμου

Εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων μετέτρεψαν απογευματινό χειρουργείο σε πρωινό και δωρεάν

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Τουρκία: Μαζικές συλλήψεις δημοσιογράφων σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα