ΑΘΗΝΑ
11:41
|
08.08.2022
«Για εμάς δεν υπάρχουν ταμπού σε ό,τι αφορά θωρακισμένα οχήματα» δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα αποθέματά της σε οχήματα μάχης πεζικού Marder, υλικά συντήρησης και πιθανά πυρομαχικά εξετάζει η Γερμανία προκειμένου να δει τι μπορεί να στείλει στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μετά τις επικρίσεις δυτικών χωρών για την απροθυμία της να ενισχύσει περισσότερο τον ουκρανικό στρατό.

«Για εμάς δεν υπάρχουν ταμπού σε ό,τι αφορά θωρακισμένα οχήματα και άλλο οπλισμό που χρειάζεται η Ουκρανία» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου με τον Εσθονό ομόλογό της συνεχίζοντας για δεύτερη μέρα την περιοδεία της σε χώρες της Βαλτικής.

Νωρίτερα η εφημερίδα Bild είχε κατηγορήσει τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι εμποδίζει τις παραδόσεις αρμάτων μάχης, ενώ δεν είναι λίγοι οι Γερμανοί αναλυτές που ισχυρίζονται πως η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως βαριά όπλα προκειμένου να απωθήσει μια ρωσική εισβολή που τώρα έχει επικεντρωθεί στην κατάληψη εδάφους στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς. Ενώ ο ελαφρύς οπλισμός και η τακτική της Ουκρανίας είχαν κάποια επιτυχία επιβραδύνοντας την προέλαση της Ρωσίας, η απόκρουση και η ανάσχεση της εισβολής θα χρειαστούν βαρύ οπλισμό στο πεδίο της μάχης όπως άρματα μάχης και οβιδοβόλα, λένε.

Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του το αποκαλούν ψευδή αιτιολογία για έναν «παράνομο επιθετικό πόλεμο».

Η Μπέρμποκ πάντως σήμερα πρόσθεσε πως προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα πάρει γρήγορα παλαιότερο σοβιετικής κατασκευής εξοπλισμό που ο στρατός της θα μπορεί να χρησιμοποιήσει χωρίς επιπρόσθετη εκπαίδευση, και πως το κάνει αυτό ενισχύοντας τα αποθέματα συμμαχικών χωρών που είχαν τέτοιο οπλισμό με αντάλλαγμα σύγχρονο γερμανικής κατασκευής.

Γερμανο-σλοβενικές ανταλλαγές

Η Γερμανία έχει συμφωνήσει μια τέτοια ανταλλαγή με τη Σλοβενία, δήλωσε κυβερνητική πηγή που επικαλείται το Reuters.Με βάση αυτή τη συμφωνία, η Σλοβενία θα δώσει άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία, δήλωσε η πηγή, ενώ το Βερολίνο θα παραδώσει κάπου 20 οχήματα μάχης πεζικού Marder και κάπου 20 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Fuchs στη Λιουμπλιάνα σε αντάλλαγμα.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις αντιμετωπίζουν και οι ίδιες ελλείψεις εξοπλισμού, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως οι γερμανικές ειρηνευτικές επιχειρήσεις στην Αφρική δεν έχουν όλα τα ελικόπτερα που χρειάζονται.

Πιεζόμενη από δημοσιογράφους να απαντήσει αν γερμανικά άρματα μάχης Leopard θα σταλούν στην Ουκρανία, είπε πως οι στρατιώτες θα χρειαστούν εκπαίδευση για να χρησιμοποιήσουν έναν τόσο προηγμένο εξοπλισμό, και πως το Βερολίνο θα πληρώσει για την εκπαίδευσή τους.

«Παρέχουμε ένα δισεκ. ευρώ επειδή θα πρέπει να σκεφθούμε όχι μόνο τις ερχόμενες ημέρες και τους ερχόμενους μήνες, αλλά και τα επόμενα χρόνια για τα συστήματα που χρειάζεται η Ουκρανία για άμυνα τώρα, αλλά και για μια ελεύθερη Ουκρανία στο μέλλον», είπε.

«Ξέρουμε πως κάθε μέρα μετράει».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επικοινωνία Χανίγια – Τσαβούσογλου για την επίθεση στη Γάζα

Γουότεργκεϊτ α λα Γκρέκα

Η Κίνα ανακοίνωσε νέες ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν

Εκατοντάδες παιδιά υπέστησαν γυμνά σωματικό έλεγχο από την αστυνομία του Λονδίνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα