ΑΘΗΝΑ
02:08
|
04.05.2024
Άραβες υπουργοί Εξωτερικών κατήγγειλαν τις «παράνομες πολιτικές και μέτρα» των ισραηλινών αρχών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις «παράνομες πολιτικές και μέτρα» των ισραηλινών αρχών στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και κυρίως στο τέμενος Αλ Άκσα που είναι το τρίτο ιερότερο του μουσουλμανικού κόσμου κατήγγειλαν σήμερα υπουργοί Αραβικών χωρών κατά την συνάντησή τους στο Αμάν της Ιορδανίας.

Καταδίκασαν τις ενέργειες των ισραηλινών κατοχικών αρχών στο τέμενος αλ Άκσα χαρακτηρίζοντάς τες «προβοκατόρικες». Κάλεσαν το Ισραήλ να εξασφαλίσει τα αποκλειστικά λατρευτικά, θρησκευτικά δικαιώματα των Μουσουλμάνων στο χώρο, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις (ισραηλινών αστυνομικών) και οι παραβιάσεις «συνιστούν κατάφωρη πρόκληση για τους Μουσουλμάνους» και «απειλούν να πυροδοτήσουν νέο κύκλο βίας».

Σύμφωνα με την ιορδανική εφημερίδα Jordan Times προηγήθηκε ενημέρωση των συνέδρων από τον Ιορδανό υπουργό Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι και τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριγιάντ Μάλκι που ενημέρωσαν τους ομολόγους τους για όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες μέρες στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τις προσπάθειες των κατοχικών αρχών να μεταβάλλουν το καθεστώς της περιοχής που επισήμως τελεί υπό την κηδεμονία της Ιορδανίας.

H σύνοδος των Αράβων αξιωματούχων από την Παλαιστινιακή Αρχή, την Τυνησία, την Αλγερία, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Μαρόκο, το Κατάρ και την Αίγυπτο έγινε στο πλαίσιο της «περιφερειακής αραβικής επιτροπής» που ασχολείται με τις παράνομες ισραηλινές πολιτικές και μέτρα στην Ιερουσαλήμ.

Το πρωί, Ισραηλινοί αστυνομικοί εισέβαλαν εκ νέου στο χώρο του τεμένους αλ Άκσα με αφορμή τις πέτρες και τις βόμβες μολότοφ που έριξαν εναντίον τους νεαροί Άραβες.

Palestinians clash with Israeli security forces at the Al-Aqsa Mosque compound atop the Temple Mount in Jerusalem's Old City, on Friday, April 15, 2022. (Ahmad Gharabli/AFP)

Κατά την εισβολή τους στο τέμενος (και λόγω της χρήσης χειροβομβίδων κρότου λάμψης και σφαιρών καουτσούκ) τραυματίστηκαν πάνω από 30 άτομα.

Palestinians watch as Israeli security forces patrol near Damascus Gate, just outside Jerusalem's Old City, on April 20, 2022. (AP/Mahmoud Illean)
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα