ΑΘΗΝΑ
10:43
|
19.05.2024
Ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο θα τον εκτινάξει σε διψήφια ποσοστά, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Bundesbank.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ελαφρά χαμηλότερος απ’ ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αλλά παραμένει σε επίπεδο πρωτοφανές στην ιστορία της ευρωζώνης κυρίως λόγω της έκρηξης των τιμών της ενέργειας.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υπολογιζόμενος σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕνΔΤΚ) βρέθηκε στο 7,4% σε ετήσια βάση, έναντι +7,5% στην πρώτη εκτίμηση, μετά από +5,9% τον Φεβρουάριο. Έναν χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν μόλις 1,3%.

Graphic showing the change in the annual inflation rate by month in the Eurozone since 1997 – AFP / AFP

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Μάλτα (4,5%), τη Γαλλία (5,1%) και την Πορτογαλία (5,5%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (15,6%), την Εσθονία (14,8%) και την Τσεχία (11,9%). Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε δύο κράτη μέλη και αυξήθηκε σε είκοσι πέντε.

Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον πληθωρισμό της ευρωζώνης προήλθε από την ενέργεια (+4,36 ποσοστιαίες μονάδες), ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες (+1,12 π.μ.), η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+1,07 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+0,90 π.μ.).

Η Ελλάδα κατέγραψε πληθωρισμό 8%, ένα ποσοστό που την κατατάσσει στην 13η θέση σε επίπεδο ΕΕ και πιο πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό (7,4%). Να σημειωθεί ότι πέρσι τον Μάρτιο η χώρα μας είχε καταγράψει αρνητικό πληθωρισμό 2%.

Κίνδυνος για διψήφιο πληθωρισμό

Προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιμάκωση των κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Ρωσία, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, στην οικονομία της Ευρωζώνης έστειλε, χθες, ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Bundesbank), Γιοακίμ Νάγκελ.

Ο Γερμανός τραπεζίτης σημείωσε σε δηλώσεις τους πως «ενδεχόμενο εμπάργκο της Ευρώπης στο ρωσικό φυσικό αέριο θα επιδείνωνε τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα οδηγούσε τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη σε διψήφια ποσοστά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Αύξηση κατά 30% εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Ισλαμικών χωρών

Αύξηση τιμών πετρελαίου, ανησυχία για την προσφορά

Ρωσία: Δικαστήριο επιβάλλει ασφαλιστικά μέτρα για περιουσιακά στοιχεία της UniCredit

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα