ΑΘΗΝΑ
18:55
|
18.05.2024
Πρόκειται για το μικρότερο γνωστό χάσμα μεταξύ δύο λοιμώξεων, ισχυρίστηκαν Ισπανοί ερευνητές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Mία 31χρονη εργαζόμενη υγειονομικός κόλλησε Covid δύο φορές μέσα σε 20 ημέρες. Πρόκειται για το μικρότερο γνωστό χάσμα μεταξύ δύο λοιμώξεων, ισχυρίστηκαν Ισπανοί ερευνητές.

Οι δοκιμές δείχνουν ότι η γυναίκα είχε μολυνθεί με δύο διαφορετικές παραλλαγές – Delta στα τέλη Δεκεμβρίου και μετά με παραλλαγή Omicron τον Ιανουάριο.

Αυτό δείχνει ότι ακόμη κι αν κάποιος έχει κολλήσει κορονοϊό στο παρελθόν, μπορεί να μολυνθεί ξανά ακόμα κι αν έχει εμβολιαστεί πλήρως, λένε οι ερευνητές. Οι επαναμολύνσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνουν τις 90 ημέρες μεταξύ των θετικών τεστ.

Με βάση αυτόν τον ορισμό, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι σχεδόν 900.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί δύο φορές με Covid έως τις αρχές Απριλίου.

Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ένας ακριβής αριθμός, επειδή μόνο η αλληλουχία ολόκληρου του γονιδιώματος μπορεί να επιβεβαιώσει ότι οι λοιμώξεις προκαλούνται από διαφορετικά στελέχη και πολύ λίγα θετικά τεστ περνούν από αυτή τη διαδικασία.

Η Ισπανίδα υγειονομικός δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα μετά το πρώτο της θετικό τεστ PCR, αλλά λιγότερο από τρεις εβδομάδες αργότερα εμφάνισε βήχα και πυρετό που την ώθησαν να κάνει άλλη μια εξέταση. Όταν τα τεστ αναλύθηκαν περαιτέρω, έδειξαν ότι η ασθενής είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικά στελέχη κορονοϊού.

Σε μια παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Τζέμα Ρέσιο είπε ότι η υπόθεση τόνισε ότι το Omicron μπορεί «να αποφύγει την προηγούμενη ανοσία που αποκτήθηκε είτε από φυσική μόλυνση με άλλες παραλλαγές είτε από εμβόλια». «Παρόλα αυτά, τόσο η προηγούμενη μόλυνση με άλλες παραλλαγές όσο και ο εμβολιασμός φαίνεται να προστατεύουν εν μέρει από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία σε άτομα με Omicron», πρόσθεσε ο Ρέσιο, από το Institut Catala de Salut, Tarragona στην Ισπανία.

Τόνισε επίσης ότι η παρακολούθηση των επαναμολύνσεων σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα είναι σημαντική και θα βοηθούσε την αναζήτηση παραλλαγών που αποφεύγουν τα εμβόλια.

Οι επαναμολύνσεις του Covid αυξήθηκαν απότομα τον Δεκέμβριο του 2021 μετά την εμφάνιση της πολύ πιο μολυσματικής παραλλαγής Omicron και σημειώθηκε άλλη μια αύξηση όταν μια ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του, που ονομάζεται BA.2, εμφανίστηκε στις αρχές Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Βίαιες διαδηλώσεις μαίνονται στη Νέα Καληδονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα