ΑΘΗΝΑ
07:37
|
21.09.2024
Η Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της συνομιλίας Μητσοτάκη και Μπλίνκεν, ενώ ακροθιγώς αναφέρθηκαν και στην συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μία «εποικοδομητική συζήτηση» με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υποστήριξε πως είχε νωρίτερα σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με κεντρικό θέμα την Ουκρανία.

Σε σχετική ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Τουίτερ αναφέρει πως Αθήνα και Ουάσιγκτον συνεχίζουν «τη στενή συνεργασία»  ως «σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ κατά των απρόκλητων στρατιωτικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Ωστόσο, ορισμένες κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν πως στην τηλεφωνική επικοινωνία  με τον Αμερικανό υπουργό ζητήθηκαν και άλλοι τρόποι «έμπρακτης υποστήριξης» των Ουκρανών μολονότι προ ημερών ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε ξεκαθαρίσει πως ό,τι δώσαμε, δώσαμε… προκειμένου να μην τεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια.

Τι λέει το Στέιτ Ντηπάρτμεντ

Ακολούθησε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον εκπρόσωπό του Νεντ Πράις που αναφέρει πως ο Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Μητσοτάκη για την «σταθερή υποστήριξη»  στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής επιβολής των κυρώσεων αλλά και της εκτεταμένης «ανθρωπιστικής και αμυντικής» βοήθειας.

Ο Πράις δεν έκρυψε πως συζήτησαν «πρόσθετους τρόπους» για να βοηθήσουν την Ουκρανία «καθώς αυτή αμύνεται ενάντια στον απρόκλητο και βάναυσο πόλεμο από την Ρωσία».

Επίσης ο Νεντ Πράις ανέφερε πως συζήτησαν την επικείμενη συνάντηση του μηχανισμού 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ για την προώθηση της συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας και της Ενέργειας. και την «προώθηση στόχων στη βάση δημοκρατικών ιδεώδων για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία».

Στη συνέχεια ο Μπλίνκεν έκανε σχετική ανάρτηση στο Τουίτερ για τη συνομιλία του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισραηλινή επιδρομή στη Βηρυτό με στόχο διοικητή της Χεζμπολάχ: Τουλάχιστον 12 νεκροί (upd)

Οι εκρήξεις συσκευών στον Λίβανο και η εξαχρείωση του αμερικανικού δημόσιου λόγου

Ακρίτα: Παραιτήθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Η ιστορική χρεοκοπία της ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής-Και γιατί η πολιτική Μητσοτάκη αυξάνει τον κίνδυνο πολέμου με την Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα