ΑΘΗΝΑ
23:15
|
04.05.2024
Η Τζασίντα ΄Αρντερν κατανοεί την ανάγκη της Κίνας να επιζητεί συνεργασία με τη Ν.Ζηλανδία σε τομείς «φυσικού, αμοιβαίου ενδιαφέροντος».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν επισήμανε με αποκλειστικές δηλώσεις της στο βρετανικό δίκτυο BBC το εντεινόμενο ενδιαφέρον της Κίνας για την ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού, εξηγώντας πως αυτός είναι ένας παράγοντας που επιζητεί την συνεργασία μαζί της σε τομείς «φυσικού, αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Η ίδια χαρακτήρισε τις σχέσεις της Νέας Ζηλανδίας με την Κίνα «ώριμη σχέση» μην παραλείποντας να εκφράσει την «απογοήτευσή» της για την απόφαση των Νησιών του Σολομώντα να υπογράψουν συμφωνία ασφαλείας με την Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο πιθανώς για μία κινέζικη στρατιωτική βάση στην περιοχή.

Ερωτηθείσα εάν θα ήθελε να ενταχθεί στην τριμερή συμφωνία ασφαλείας που ανακοίνωσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και η Βρετανία, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξέφρασε επιφυλάξεις απορρίπτοντας το ενδεχόμενο συμμετοχής της Νέας Ζηλανδίας σε ένα τέτοιο σχήμα. Πρόσθεσε πως ζήτησε από τις ΗΠΑ να ενδιαφερθούν για «την οικονομική αρχιτεκτονική της περιοχής μας και όχι μόνο για την άμυνα και για διακανονισμούς ασφαλείας».

Τέλος το BBC ρώτησε τη γνώμη της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και εκείνη απάντησε πως το θέμα αυτό είναι «σφάλμα της Ρωσίας και μόνον». Τόνισε δε πως οι μικρές χώρες κυρίως στηρίζονται στη διεθνή τάξη, προσθέτοντας: «Όταν αυτή απειλείται τότε απειλούνται όλοι, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας».

Οι δηλώσεις της Αρντερν συνιστούν επί της ουσίας διαφοροποίηση από τις κατά καιρούς σκληρές δηλώσεις του Αυστραλού συντηρητικού πρωθυπουργού Σκοτ Μόρρισον που έχει επιλέξει τη γραμμή της σκληρής αντιπαράθεσης με την Κίνα έχοντας στοιχηθεί στο πλευρό των ΗΠΑ και της Βρετανίας, ιδιαίτερα μετά την τριμερή συμφωνία ασφαλείας AUKUS που ανακοίνωσαν τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα