Η Κίνα αντιτίθεται αποφασιστικά σε κάθε διάκριση και πολιτικοποίηση του αθλητισμού και από κοινού με τη Ρωσία θα σταθεί επωμιζόμενη το αληθινό πνεύμα του αθλητισμού και θα στηρίζει η μία την άλλη, δήλωσε την Παρασκευή ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία Ζανγκ Χανχούι.
Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Όλεγκ Ματίτσιν είχε συνάντηση την Παρασκευή με πρεσβευτές στη Ρωσία που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ο οποίος αποτελείται από την Κίνα, την Ινδία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, τη Ρωσία, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
«Είμαστε αποφασιστικά αντίθετοι στην πολιτικοποίηση του αθλητισμού, ενάντια στις διακρίσεις και την εξωτερική πίεση», δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία Ζανγκ Χανχούι σε συνάντηση με τον Ματίτσιν.
«Από κοινού με τη Ρωσία, θα καταφύγουμε σε μέτρα για να προστατεύσουμε το αληθινό πνεύμα του αθλητισμού και των Ολυμπιακών Αγώνων και σίγουρα θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον με βάση το πνεύμα της συνεργασίας μας στη διεθνή σκηνή», σημείωσε.
Ο Κινέζος πρέσβης τόνισε ότι η Κίνα θα διατηρήσει στενές επαφές με τη Ρωσία σχετικά με τη συνεργασία της σε διεθνείς οργανισμούς. Επεσήμανε επίσης την αναγκαιότητα ενίσχυσης των εταιρικών σχέσεων με το πλαίσιο της SCO.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διεθνής οργανισμός (SCO) έχει ήδη προβλέψει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις αυτής της συνεργασίας.
«Η Κίνα είναι έτοιμη να συμμετάσχει ενεργά σε διάφορες εκδηλώσεις και είμαστε έτοιμοι να διοχετεύσουμε τις προσπάθειές μας σε κοινή συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη του SCO, προκειμένου να ενισχύσουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω την αθλητική μας συνεργασία», είπε.
«Στο πλαίσιο του SCO, πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη, να δείξουμε τις κοινές μας θέσεις για να αντισταθούμε στην πολιτικοποίηση του αθλητισμού και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε από κοινού ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και εξωτερική πίεση», πρόσθεσε ο Ζανγκ Χανχούι.
Στις 28 Φεβρουαρίου, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) εξέδωσε συστάσεις προς τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες να απαγορεύσουν σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά λόγω της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ακολουθώντας τις συστάσεις της ΔΟΕ στα τέλη Φεβρουαρίου, η πλειονότητα των παγκόσμιων αθλητικών ομοσπονδιών αποφάσισε να απαγορεύσει σε αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από όλα τα διεθνή αθλητικά τουρνουά.
Πηγή: TASS
