ΑΘΗΝΑ
09:34
|
04.07.2024
Μια εκστρατεία για τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων του Καναδά στο Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια εκστρατεία για τον τερματισμό των πωλήσεων όπλων του Καναδά στο Ισραήλ βρίσκεται σε εξέλιξη. Με επικεφαλής τους Καναδούς για τη Δικαιοσύνη και την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή (CJPME), η εκστρατεία επιδιώκει επίσης να ωθήσει την Οτάβα να διερευνήσει εάν έχουν χρησιμοποιηθεί όπλα καναδικής κατασκευής εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.

Μια έκθεση με τίτλο “Arming Apartheid Canada’s arms export to Israel” διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις στρατιωτικών αγαθών στο Ισραήλ επιταχύνθηκαν τα τελευταία χρόνια και το 2020 έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Το 2020, ο Καναδάς εξήγαγε συνολικά 19,5 εκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικά αγαθά στο Ισραήλ. Αυτό ήταν το έτος υψηλότερης αξίας του Καναδά για εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ από το 1987. Συνολικά, η αξία των συνολικών αναφερόμενων στρατιωτικών εξαγωγών του Καναδά στο Ισραήλ από το 1978 έως το 2020 ανέρχεται σε 228.827.781 δολάρια.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι ο όγκος των πωλήσεων όπλων μειώθηκε δραματικά το 1987, φτάνοντας σχεδόν στο μηδέν λόγω της Πρώτης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα (εξέγερση). Η απάντηση του Ισραήλ στην Ιντιφάντα επικρίθηκε έντονα από Καναδούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Τζο Κλαρκ, και είναι “πολύ πιθανό” ότι αυτός ήταν ο άμεσος λόγος για τις σχεδόν ανύπαρκτες εξαγωγές όπλων του Καναδά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Η τάση συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90 και μόλις το 1996 οι εξαγωγές όπλων άρχισαν να αυξάνονται με την πιο απότομη αύξηση που παρατηρήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. Από το 2016-2020 η αξία των πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά περίπου 145 τοις εκατό στα 72.026.132 δολάρια.

Οι αυξανόμενες πωλήσεις όπλων συμπίπτουν με την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Παλαιστίνη. Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι οι πρακτικές του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων ισοδυναμούν με το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας του απαρτχάιντ και ως εκ τούτου τυχόν στρατιωτικές εξαγωγές στη χώρα ενέχουν υψηλό κίνδυνο χρήσης για παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τον Καναδά να συνεχίσει να εξάγει όπλα σε μια χώρα που ασκεί το απαρτχάιντ και άλλες καταχρήσεις», ανέφερε η CJPME στην αναφορά. Η οργάνωση για τα δικαιώματα τόνισε την επίθεση από Ισραηλινούς στρατιώτες στο τέμενος Al-Aqsa την περασμένη εβδομάδα και κάλεσε να διερευνηθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί όπλα καναδικής κατασκευής εναντίον Παλαιστινίων αμάχων.

“Ο Καναδάς απαγόρευσε το στρατιωτικό εμπόριο με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της Πρώτης Ιντιφάντα λόγω ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και μπορούμε να το κάνουμε ξανά. #StopArmingApartheid”, δήλωσε ο Μάικλ Μπιουκέρτ, συγγραφέας της έκθεσης.

Πηγή: Middle East Monitor

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστάνα: Υπό διεξαγωγή η σύνοδος κορυφής της SCO-Ως νέο μέλος αναμένεται η Λευκορωσία

Κίνηση: Καθυστερήσεις σε Αττική Οδό και Κηφισό

Τέλος στη φιλοπαλαιστινιακή κατάληψη του Πανεπιστημίου του Τορόντο

Εργατικό ατύχημα με τρεις τραυματίες στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα