Νομοθεσία για την λειτουργία των ψηφιακών υπηρεσιών, βάσει της οποίας θα απαιτείται από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αφαιρούν περιεχόμενο το οποίο κρίνεται ως «επιβλαβές», οριστικοποίησε το Σάββατο η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία», ενώ την ίδια ώρα εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τις επερχόμενες επιπτώσεις στην ελευθερία του λόγου.
«Η σημερινή συμφωνία για την DSA είναι ιστορική. Οι νέοι κανόνες μας θα προστατεύουν τους χρήστες στο διαδίκτυο, θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Ό,τι είναι παράνομο εκτός σύνδεσης θα είναι ουσιαστικά παράνομο στο διαδίκτυο εντός της ΕΕ».
«Ναι, έχουμε συμφωνία!», έγραψε στο Twitter ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την εσωτερική αγορά, Τιερί Μπρετόν, προσθέτοντας πως «με την DSA, η εποχή που οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες συμπεριφέρονταν σαν να είναι “πολύ μεγάλες για να νοιάζονται” φτάνει στο τέλος της. Ένα σημαντικό ορόσημο για τους πολίτες της ΕΕ». Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος έχει χαρακτηρίσει στο παρελθόν το διαδίκτυο ως «Άγρια Δύση».
Την ίδια ώρα, ωστόσο, που η Πρόεδρος της Κομισιόν διατείνεται ότι «οι νέοι κανόνες θα προστατεύσουν τους διαδικτυακούς χρήστες, θα διασφαλίσουν την ελευθερία της έκφρασης και θα ανοίξουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις», εγείρονται ζητήματα ελευθερίας του λόγου, καθώς οι διαδικτυακές πλατφόρμες είναι υποχρεωμένες να αφαιρούν ταχύτατα το παράνομο περιεχόμενο μόλις αντιληφθούν την ύπαρξή του, ενώ οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας των λογαριασμών των χρηστών που παραβιάζουν συχνά τον νόμο.
Σημειώνεται ότι ο ψηφισθείς Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act – DSA) εντάσσεται σε ένα μεγάλο ψηφιακό πακέτο που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Δεκέμβριο του 2020 για την ρύθμιση των εταιρειών τεχνολογίας και αποσκοπεί σύμφωνα με την ΕΕ να διασφαλίσει αυστηρότερες συνέπειες για τις πλατφόρμες και τους ιστότοπους που φιλοξενούν έναν «απαγορευμένο περιεχόμενο». Η νέα νομοθεσία συμπληρώνει τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές (Digital Markets Act – DMA), που στόχευε τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές μεταξύ τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και το Facebook και ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου.
Ενώ πολλές από τις διατάξεις του DSA καλύπτουν όλες τις εταιρείες, προβλέπει ειδικές υποχρεώσεις για τις «πολύ μεγάλες πλατφόρμες», οι οποίες ορίζονται ως εκείνες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κατάλογος των εταιρειών δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά θα περιλαμβάνει κολοσσούς όπως η Google, η Apple, το Facebook, η Amazon και η Microsoft, καθώς και το Twitter και πιθανότατα τις εταιρείες TikTok, Zalando και Booking.com.
Οι εν λόγω φορείς θα είναι υποχρεωμένοι να αξιολογούν τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση των υπηρεσιών τους και να αφαιρούν το παράνομο περιεχόμενο, ενω θα πρέπει να διέπονται από περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά στα δεδομένα και τους αλγόριθμούς τους. Η DSA φέρεται πως θα υποχρεώσει τους ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου να επαληθεύουν την ταυτότητα των προμηθευτών πριν προτείνουν τα προϊόντα τους, ενώ μεταξύ των πρακτικών που αναμένεται να τεθούν εκτός νόμου είναι η χρήση δεδομένων σχετικά με τη θρησκεία ή τις πολιτικές απόψεις για στοχευμένη διαφήμιση.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του AFP, η Κομισιόν θα επιβλέπει τους ετήσιους ελέγχους και θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα ύψους έως και 6% των ετήσιων πωλήσεών τους για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις.