Τουλάχιστον δώδεκα πρόσφυγες από την Αφρική έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα αγνοούνται μετά τη βύθιση τεσσάρων σκαφών που μετέφεραν 120 πρόσφυγες, σε ένα ακόμη ναυάγιο στα ανοικτά της Τυνησίας, καθώς προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Αντισυνταγματάρχης της Τυνησιακής Ακτοφυλακής, ο οποίος μίλησε στο Reuters συμπλήρωσε ότι 98 ακόμη πρόσφυγες διασώθηκαν στα ανοικτά των ακτών του Σφαξ.
Η ακτογραμμή του Σφαξ έχει εξελιχθεί σε κομβικό σημείο αναχώρησης για τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις και τη φτώχεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή και αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Τους τελευταίους μήνες, δεκάδες άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στα ανοικτά των ακτών της Τυνησίας, ενώ έχει αυξηθεί η συχνότητα των προσπαθειών διέλευσης από την Τυνησία και τη Λιβύη προς την Ιταλία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πραγματοποιήσει τον επικίνδυνο διάπλου της Μεσογείου τα τελευταία χρόνια.
Στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που επικαλείται το Reuters έδειξαν ότι περισσότεροι από 123.000 πρόσφυγες έφτασαν στην Ιταλία το 2021, σε σύγκριση με περισσότερους από 95.000 το 2020, με το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας να δηλώνει την τελευταία εβδομάδα ότι κατά τη διάρκεια του 2021 συνέλαβε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τις ιταλικές ακτές.
Η θαλάσσια διαδρομή μέσω της κεντρικής Μεσογείου έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) περισσότεροι από 18.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή κηρύχθηκαν αγνοούμενοι σε αυτήν μετά το 2014, ενώ σχεδόν 2.000 άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι ή πνίγηκαν στη Μεσόγειο πέρυσι, έναντι 1.401 το 2020.