ΑΘΗΝΑ
20:44
|
01.05.2024
Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσa αντιμέτωπος με τον φιλελεύθερο υποψήφιο των Ρόμπερτ Γκόλοπ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περίπου 1,7 εκατομμύρια Σλοβένοι καλούνται σήμερα στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, σε μια αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ του δεξιού λαϊκιστικού κόμματος του πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα και των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων-φιλελεύθερων.

Το κυβερνών συντηρητικό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα και το νεοσύστατο Κίνημα Ελευθερίας προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις κανένα από τα δύο δεν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία, με αποτέλεσμα το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αποτελούμενης από τουλάχιστον τρία ή τέσσερα κόμματα.

Θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Γιάνσα έχει ωθήσει τη χώρα προς τα δεξιά από τότε που ανέλαβε την εξουσία στην αρχή της πανδημίας.

Ο κύριος αντίπαλός του είναι ο πρώην επιχειρηματίας Ρόμπερτ Γκόλοπ, με σπουδές στις ΗΠΑ και το κόμμα του «Κίνημα Ελευθερίας» που υποστηρίζει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη σε σχέση με το «έθνος» – που κυριαρχεί στην πολιτική αφήγηση του νυν πρωθυπουργού.

Τα δύο μπλοκ προβλέπεται να κερδίσουν σχεδόν ίσο αριθμό ψήφων –περίπου 20-25%– που θα σήμαινε ότι η σύνθεση και η πορεία της μελλοντικής κυβέρνησης θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το ποιες μικρότερες ομάδες θα περάσουν το εκλογικό όριο του 4%. Πληροφορίες δίνουν στον Ρόμπερτ Γκόλοπ, περισσότερες δυνατότητες να πετύχει μετεκλογικές συμμαχίες.

Ο Γιάνες Γιάνσα έγινε πρωθυπουργός λίγο περισσότερο από δύο χρόνια πριν, μετά την παραίτηση του προηγούμενου φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαριάν Σάρετς. Έκτοτε αντιμετώπισε έκτοτε κατηγορίες για διολίσθηση προς την αυταρχική διακυβέρνηση με το στυλ του να προσομοιάζει με εκείνο του συμμάχου του, Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν και τέθηκε υπό τον έλεγχο της ΕΕ λόγω αναφορών ότι πίεσε αντιπάλους και δημόσια μέσα ενημέρωσης και εγκατέστησε πιστούς του σε θέσεις-κλειδιά για τον έλεγχο των κρατικών θεσμών.

Η οργάνωση παρακολούθησης της δημοκρατίας Freedom House ανέφερε πρόσφατα ότι ενώ τα πολιτικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες γίνονται γενικά σεβαστά στη χώρα «η σημερινή δεξιά κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες να υπονομεύσει το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μέσων ενημέρωσης και της δικαιοσύνης».

Ο Γιάνσα το αρνήθηκε, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως θύμα μιας περίτεχνης αριστερής συκοφαντικής δυσφήμισης και προκειμένου να εξωραΐσει την προεκλογική του εικόνα, αποστασιοποιήθηκε από τον Όρμπαν και υιοθέτησε μια σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Al Jazeera

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα