ΑΘΗΝΑ
11:12
|
17.05.2024
Η εντολή της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο (PNC) προειδοποίησε την Κυριακή ότι η εντολή της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ενδέχεται να πλησιάζει στο τέλος της, ανέφερε η Safa.

Ο επικεφαλής της Πολιτικής Επιτροπής του PNC, Σαλέχ Νάσερ, ισχυρίστηκε ότι τα πρόσφατα σχόλια του Γενικού Επιτρόπου Φιλίπ Λαζαρίνι σχετικά με την αύξηση των συνεργασιών του οργανισμού με άλλα όργανα του ΟΗΕ “είναι ένα προοίμιο για να σταματήσουν οι δωρητές τη χρηματοδότησή τους για την UNRWA”. Το μήνυμα του Λαζαρίνι, σύμφωνα με τον Σαλέχ, έχει προκαλέσει φόβους στους Παλαιστινίους ότι η UNRWA πρόκειται να εγκαταλείψει τις ευθύνες της λόγω του χρόνιου δημοσιονομικού της ελλείμματος.

«Η οδυνηρή πραγματικότητα είναι ότι τα τελευταία δέκα χρόνια, και παρά τις τεράστιες προσπάθειες προσέγγισης και συγκέντρωσης κεφαλαίων, οι πόροι που διαθέτει η UNRWA έχουν μείνει στάσιμοι, ενώ οι ανάγκες των Παλαιστινίων προσφύγων και το κόστος των επιχειρήσεων συνεχίζουν να αυξάνονται», εξήγησε ο Λαζαρίνι. «Η UNRWA εκτίθεται όλο και περισσότερο στην εσωτερική πολιτική σε ορισμένες από τις παραδοσιακές χώρες δωρητές της».

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι «οι συντονισμένες εκστρατείες από οργανώσεις που στοχεύουν στην απονομιμοποίηση και την αποχρηματοδότηση της υπηρεσίας και τη διάβρωση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων προσφύγων έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και επιθετικότητα».

Είναι γνωστό ότι το Ισραήλ ασκεί σκληρές πιέσεις για να κλείσει η UNRWA, καθώς είναι η μόνη υπηρεσία του ΟΗΕ που έχει συγκεκριμένη εντολή να φροντίζει τις βασικές ανάγκες των Παλαιστινίων προσφύγων. Εάν ο οργανισμός πάψει να υπάρχει, υποστηρίζει το Ισραήλ, τότε το προσφυγικό ζήτημα δεν πρέπει να υπάρχει πλέον και το νόμιμο δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στη γη τους θα είναι περιττό. Το Ισραήλ αρνείται αυτό το δικαίωμα επιστροφής από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, παρόλο που η δική του συμμετοχή στον ΟΗΕ τέθηκε υπό τον όρο ότι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες θα επιτρέπονταν να επιστρέψουν στα σπίτια και τη γη τους.

Είναι απίστευτο ότι η UNRWA εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εθελοντικές δωρεές από κράτη μέλη του ΟΗΕ, καθιστώντας την εξαιρετικά ευάλωτη σε φιλο-ισραηλινές ομάδες λόμπι που ασκούν επιρροή σε διάφορες πρωτεύουσες-κλειδιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Ελλάδα τη Δευτέρα ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα