ΑΘΗΝΑ
20:02
|
01.05.2024
Το «Κίνημα Ελευθερίας», πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές, θα ξεκινήσει τις προσπάθειες για δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο 55χρονος Ρόμπερτ Γκόλομπ, ένας επιχειρηματίας του χώρου της ενέργειας που είχε υπηρετήσεις ως υφυπουργός ενέργειας από το 1999 έως το 2002, κέρδισε στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες στη Σλοβενία έναντι του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάνες Γιάνσα.

Το κόμμα του, το φιλελεύθερο «Κίνημα Ελευθερίας», που δημιουργήθηκε μόλις τον Ιανουάριο, συγκέντρωσε το 34,5% των ψήφων, έναντι 23,6% για το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνσα, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψήφων.

Η προσέλευση στην ψηφοφορία ήταν σημαντικά υψηλότερη από το αναμενόμενο, με περίπου 70% των 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας να πηγαίνουν στις κάλπες – αύξηση 18% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές το 2018.

Ο 63χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός, στενός σύμμαχος του ακροδεξιού Ούγγου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν και θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παραδέχθηκε την ήττα του και δήλωσε «έτοιμος να συνεργαστεί για το κοινό καλό».

Ο Ρόμπερτ Γκόλομπ γιόρτασε τη νίκη του απομονωμένος από το σπίτι του, καθώς έχει προσβληθεί από κορονοϊό, χαιρετίζοντας μέσω βίντεο τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές του.

Πάντως, το Κίνημα Ελευθερίας θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασία με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, που συγκέντρωσαν το 6,8% των ψήφων και είναι πιθανοί σύμμαχοί του σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Οι συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα ξεκινήσουν ήδη από σήμερα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα