ΑΘΗΝΑ
03:25
|
16.11.2024
Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε σήμερα ο Τούρκος φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ισόβια κάθειρξη, χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, καταδικάστηκε σήμερα ο Τούρκος φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, με την κατηγορία ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Ο 64χρονος Καβαλά, που ανέκαθεν διακήρυττε την αθωότητά του, κρατείται εδώ και τεσσεράμισι χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Σιλιβρί (Σηλυβρία), κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει πέρσι την αποφυλάκισή του, όμως τουρκικό δικαστήριο διέταξε να παραμείνει προφυλακισμένος.

Οι δικαστές ανακοίνωσαν την απόφαση, που έγινε δεκτή με αποδοκιμασίες στην αίθουσα του δικαστηρίου, αφού συνεδρίασαν για λιγότερο από μία ώρα.

Επτά συγκατηγορούμενοί του καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 18 ετών, με την κατηγορία ότι του παρείχαν υποστήριξη.

Ο Καβαλά, ένας γνωστός ακτιβιστής και μαικήνας των τεχνών, κατηγορήθηκε ότι επιχείρησε να ανατρέψει την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρηματοδοτώντας τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του «κινήματος του Γκεζί», το 2013 και στηρίζοντας το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το δικαστήριο αποφάσισε να τον απαλλάξει για την κατηγορία της κατασκοπείας λόγω έλλειψης αποδείξεων.

Οι τρεις συνήγοροί του στις αγορεύσεις τους έκαναν λόγο νωρίτερα για έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και υποστήριξαν ότι η υπόθεση ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι οι δικαστές δεν τον ρώτησαν ποτέ «πού βρισκόταν», ούτε καν αν πήγε στο Γκεζί κατά τη διάρκεια των γεγονότων για τα οποία κατηγορήθηκε. Ο τελευταίος εκ των συνηγόρων που μίλησαν, ο Ιλκάν Κογιουντσού, υπενθύμισε ότι ο Καβαλά «κατηγορήθηκε ότι έπαιξε κάποιο ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά κανείς δεν τον ρώτησε πού βρισκόταν τη νύχτα του πραξικοπήματος».

Η Καρολάιν Στόκφορντ, η εκπρόσωπος του Pen Club, μιας οργάνωσης που προασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, προέτρεψε τους δικαστές «να αφήσουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους» για να ακούσουν τους συνηγόρους υπεράσπισης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λάμβαναν εντολές μέσω των κινητών τους.

Ο ίδιος ο Καβαλά έκανε λόγο για «δικαστική δολοφονία» σε βάρος του. «Οι θεωρίες συνωμοσίας που προβάλλονται για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους, εμπόδισαν την αμερόληπτη ανάλυση των γεγονότων και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, πριν αποσυρθούν οι δικαστές.

Ο Καβαλά δεν βρισκόταν στο δικαστήριο αλλά παρακολούθησε τη συνεδρίαση και την ετυμηγορία από τη φυλακή, μέσω βιντεοκλήσης.

Οι διαδηλώσεις του Γκεζί ξεκίνησαν ως μικρές κινητοποιήσεις σε ένα πάρκο της Κωνσταντινούπολης και σταδιακά πήραν πανεθνικές διαστάσεις. Στις ταραχές σκοτώθηκαν οκτώ άνθρωποι.

Ο Καβαλά είχε απαλλαγεί τον Φεβρουάριο του 2020 για τις κατηγορίες που συνδέονταν με τις διαδηλώσεις του 2013, όμως συνελήφθη λίγες ώρες αργότερα, προτού καν να προλάβει να επιστρέψει στο σπίτι του, και στάλθηκε ξανά στη φυλακή, με την κατηγορία της κατασκοπείας και της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης το 2016. Στη συνέχεια, η τουρκική δικαιοσύνη ακύρωσε την απαλλαγή του για την κατηγορία που αφορούσε τις διαδηλώσεις του 2013.

Η υπόθεση του Καβαλά προκάλεσε το περασμένο φθινόπωρο διπλωματική κρίση, καθώς η Άγκυρα απείλησε να απελάσει δέκα πρεσβευτές Δυτικών χωρών, μεταξύ των οποίων και εκείνον των ΗΠΑ, επειδή ζήτησαν την απελευθέρωση του επιχειρηματία.

Η καταδίκη του Οσμάν Καβαλά είναι “μια προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων φωνών”, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

«Καταστροφικό πλήγμα για τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την καταδίκη του φιλάνθρωπου Οσμάν Καβαλά σε ισόβια κάθειρξη από δικαστήριο της Τουρκίας.

Ο Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Νιλς Μούιζνιεκς ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ότι η δικαστική απόφαση αψηφά τη λογική και ότι οι αρχές δεν κατάφεραν, κατ’ επανάλειψη, να παρουσιάσουν αποδείξεις που να τεκμηριώνουν τις αβάσιμες κατηγορίες.

«Αυτή η άδικη ετυμηγορία δείχνει ότι η δίκη για το Γκεζί ήταν απλώς μια προσπάθεια φίμωσης των ανεξάρτητων φωνών», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Χίλιες απολύσεις σχεδιάζει η General Motors

Η δηκτική εξήγηση της Ζαχάροβα για την άρνηση του Πάπα να επισκεφθεί το Παρίσι

Διαμαρτυρίες εργαζομένων εργοστασίου που κλείνει η Audi στις Βρυξέλλες

Τι κοινό έχουν το Bitcoin και τα πέτρινα νομίσματα των νησιών Γιαπ;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα