ΑΘΗΝΑ
23:35
|
01.05.2024
Η εξέλιξη προκάλεσε «συναγερμό» στο επιτελείο του υπουργείου Κλίματος της Πολωνίας με την υπουργό Ενέργειας να καθησυχάζει για να μην προκληθεί πανικός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ενημέρωσε απόψε την πολωνική κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου PGNiG ότι διακόπτει την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Yamal αύριο, 27 Απριλίου, από τις 9.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος).

Σε ανακοίνωσή της η εταιρία PGNiG αναφέρει θα πάρει μέτρα για την αποκατάσταση της ροής φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι η διακοπή της συνιστά αθέτηση των όρων της σύμβασης. Προαναγγέλλει πως θα διεκδικήσει αποζημίωση για «αθέτηση των όρων της σύμβασης».

Παράλληλα η υπουργός Ενέργειας της Πολωνίας Άννα Μόσκβα επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες για να μην προκληθεί πανικός, δηλώνοντας πως ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής. Η υπουργός υποστήριξε πως δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι Πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο.

Νωρίτερα απόψε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριγιάνοφ δεν επιβεβαίωσε τις πρότερες πληροφορίες πως ξεκίνησε ήδη από το απόγευμα η ανάσχεση της ροής φυσικού αερίου προς την Πολωνία. Τόνισε εντούτοις πως η Πολωνία «είναι από σήμερα υποχρεωμένη να πληρώσει για την προμήθεια φυσικού αερίου με τη νέα διαδικασία πληρωμής».

Το απόγευμα, η πολωνική ειδησεογραφική ιστοσελίδα  Onet.pl, επικαλούμενη κυβερνητικές και επιχειρηματικές πηγές μετέδωσε πως η Ρωσία προχώρησε από σήμερα σε σημαντική μείωση (αν όχι αναστολή…) της προμήθειας φυσικού αερίου στη Βαρσοβία μέσω του αγωγού Γιαμάλ.

Η εξέλιξη φαίνεται πως προκάλεσε «συναγερμό» στο αρμόδιο επιτελείο του υπουργείου Κλίματος της Πολωνίας αν και από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει ανακοινωθεί ο,τιδήποτε σχετικό.

Nieoficjalnie: Rosja zakręca Polsce kurek z gazem - rp.pl

Η Πολωνία συμπεριλαμβάνεται στα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, για πληρωμή των ποσοτήτων αερίου που προμηθεύονται από την Gazprom σε ρούβλια.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές τρέχοντος μηνός η Πολωνία ψήφισε νόμο που της επιτρέπει το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων ρωσικών εταιριών και οντοτήτων αλλά και την αναστολή της εισαγωγής ρωσικού άνθρακα στο πλαίσιο μέτρων που πάρθηκαν από κοινού με άλλες χώρες της ΕΕ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Παράταση πληρωμής φόρων ως την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μαΐου

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα