ΑΘΗΝΑ
20:53
|
19.04.2024
Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου να εξομαλύνει τις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου συνεχίζεται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Σαουδική Αραβία μεταβαίνει την Πέμπτη, 28 Απριλίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να συνεχίσει τη διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μετά τη ρήξη που είχαν προκαλέσει οι αντιδράσεις της κυβέρνησής του στην δολοφονία του 59χρονου Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018.

Η επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Σαουδική Αραβία θα είναι διήμερη και συμπτωματικά θα πραγματοποιηθεί λίγες μέρες μετά την απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να σταματήσει την ερημοδικία σε βάρος 26 Σαουδαράβων υπόπτων για την σφαγή του Κασόγκι.

Η εξέλιξη προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για την υποκρισία της κυβέρνησης Ερντογάν με πρώτη την Τουρκάλα χήρα του θύματος, Χατισέ Τσενγκίζ που απείλησε να προσφύγει σε ανώτερο δικαστήριο.

Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε πως ο Ερντογάν δεν αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις στη διάρκεια του ταξιδιού του στη Σαουδική Αραβία όπου θα συναντηθεί με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν και τον πρίγκηπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Από το 2018 ως σήμερα οι σχέσεις Ριάντ-Άγκυρας είχαν περάσει δοκιμασία καθώς η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλει ανεπίσημα εμπάργκο σε τουρκικά προϊόντα.

Από το τέλος του 2021 η κυβέρνηση Ερντογάν δείχνει αποφασισμένη να κλείσει τους «λογαριασμούς» με χώρες  όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ έπειτα από χρόνια εντάσεων και αντιπαραθέσεων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα