ΑΘΗΝΑ
07:11
|
03.10.2023
Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποδέχθηκε την προσφορά εξαγοράς, ύψους 44 δισ. δολαρίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter αποδέχθηκε την πρόταση του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ να αγοράσει την εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης και να την καταστήσει ιδιωτική, ανακοίνωσε η εταιρεία, σήμερα Δευτέρα.

«Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο μιας λειτουργικής δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται ζητήματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας», ανέφερε ο Μασκ σε δήλωση που περιλαμβάνεται στο δελτίο τύπου που ανακοινώνει τη συμφωνία 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Θέλω επίσης να κάνω το Twitter καλύτερο από ποτέ βελτιώνοντας το προϊόν με νέες δυνατότητες, με αλγόριθμους ανοιχτού κώδικα για να αυξήσω την εμπιστοσύνη, νικώντας τα spam bots και επαληθεύοντας την ταυτότητα όλων των χρηστών. Το Twitter έχει τεράστιες δυνατότητες — ανυπομονώ να συνεργαστώ με την εταιρεία και την κοινότητα των χρηστών για να τις ξεκλειδώσω», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, ο Μασκ θα πληρώσει 54,20 δολάρια ανά μετοχή σε μετρητά παρέχοντας περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει εξασφαλίσει 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια δανεισμού.

Η ανακοίνωση τερμάτισε ένα «επιχειρηματικό έπος» -όπως το χαρακτήρισαν κύκλοι της Wall Street- που ξεκίνησε όταν ο Μάσκ προσέφερε να αγοράσει την εταιρεία σε αυτή την τιμή, την οποία ονόμασε «καλύτερη και τελευταία προσφορά».

Με την ανάληψη της κυριότητας του Twitter από τον Μασκ, η εταιρεία θα ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και κάποιον που έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην πλατφόρμας ενώ τη χρησιμοποιεί με νομικά αμφιλεγόμενους τρόπους, κυρίως μέσω ευαίσθητων αναρτήσεων σχετικά με τη ιδιοκτησίας του κατασκευαστική αυτοκινήτων του, Tesla.

Αν και ο Μασκ, ο οποίος έχει περισσότερους από 80 εκατομμύρια ακόλουθους στο Twitter, έχει δηλώσει ότι το πρωταρχικό του ενδιαφέρον έχει να κάνει με αυτό που θεωρεί ως λογοκρισία της εταιρείας στην ελευθερία του λόγου, οι επικριτές του ανησυχούν ότι ο έλεγχος του δισεκατομμυριούχου στην πλατφόρμα θα έχει ως αποτέλεσμα τη φίμωση της φωνής τους, δεδομένου ότι συχνά αποκλείει τους επικριτές από τον προσωπικό του λογαριασμό.

Η εξαγορά του Twitter από τον δισεκατομμυριούχο της Tesla και της SpaceX, έρχεται καθώς το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από πολιτικούς και ρυθμιστικές αρχές σχετικά με το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην πλατφόρμα του. Έχει προσελκύσει επικριτές τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά για τις προσπάθειές του να μεσολαβήσει στην παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα.

Σε μια από τις πιο δημοφιλείς κινήσεις του, πέρυσι, το Twitter έκλεισε τον λογαριασμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ίσως του πιο ισχυρό χρήστη του, επικαλούμενο τον κίνδυνο «υποκίνησης βίας». Εκείνη την εποχή ο Μασκ παρατήρησε: «Πολλοί άνθρωποι είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την υψηλή τεχνολογία της Δυτικής Ακτής ως τον de facto διαιτητή της ελευθερίας του λόγου».

Η είδηση της σημερινής εξαγοράς επευφημήθηκε από τη δεξιά στις ΗΠΑ, αν και ο Ντόνλαντ Τραμπ δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει. Όπως ανέφερε στο CNBC τη Δευτέρα δεν θα επέστρεφε στο Twitter ακόμα κι αν ο Μασκ αντέστρεφε την απαγόρευση του πρώην προέδρου της εταιρείας, λέγοντας ότι θα παραμείνει στη δική του υπηρεσία, Truth Social.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την εξαγορά, αλλά η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους: «Ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει ή διαχειρίζεται το Twitter, ο πρόεδρος ανησυχεί εδώ και καιρό για τη δύναμη των μεγάλων πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης».

Με πληροφορίες από CNBC, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκλεισε ο κύκλος για την ελληνική έκδοση του Foreign Affairs

Το office tour του Κασσελάκη που θα «τρελάνει» τους αντιπάλους του

Ετοιμόλογος Κασσελάκης στο STAR με θέσεις επί παντός επιστητού

Επιστολή παραίτησης υπέβαλε ο διευθυντής της εφημερίδας Αυγή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα