ΑΘΗΝΑ
23:43
|
27.04.2024
Προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο μιας νέας πυρηνικής καταστροφής στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής επίθεσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πολύ, πολύ επικίνδυνη» χαρακτήρισε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Γκρόσι, την κατοχή της περιοχής του πυρηνικού σταθμού στο Τσέρνομπιλ στην Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό μεταξύ 24ης Φεβρουαρίου και τέλη Μαρτίου.

«Η κατάσταση ήταν εντελώς ανώμαλη και πολύ, πολύ επικίνδυνη», δήλωσε ο Γκρόσι στους δημοσιογράφους σε μια επίσκεψη στο Τσέρνομπιλ ακριβώς 36 χρόνια μετά το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία, το 1986.

Ο ίδιος  προειδοποίησε επίσης σήμερα για τον κίνδυνο μιας νέας πυρηνικής καταστροφής στην Ουκρανία λόγω της ρωσικής επίθεσης και ζήτησε από τη Μόσχα να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια κατά των ουκρανικών εγκαταστάσεων.

Δηλώσεις για το θέμα με αφορμή την «μαύρη» επέτειο από το πυρηνικό δυστύχημα στο Τσέρνομπιλ έκαναν σήμερα ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον. Οι δύο αξιωματούχοι σε κοινή δήλωσή τους αναφέρουν πως «η παράνομη και αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία θέτει εκ νέου σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια στην ήπειρό μας». 

Κατηγόρησαν επίσης τις ρωσικές δυνάμεις ότι «κατέστρεψαν απερίσκεπτα τις εγκαταστάσεις» πυρηνικών σταθμών στις οποίες επιτέθηκαν, αναφέροντας:

«Η παράνομη κατοχή και η διακοπή των κανονικών επιχειρήσεων, κυρίως εμποδίζοντας την κυκλική εναλλαγή του προσωπικού, θέτουν σε κίνδυνο την ασφαλή και ασφαλισμένη λειτουργία πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος… Με την ευκαιρία της επετείου του δυστυχήματος του Τσερνόμπιλ το 1986, επαναλαμβάνουμε τη μεγαλύτερη ανησυχία μας σε ό,τι αφορά τους κινδύνους για την πυρηνική ασφάλεια και ασφάλιση που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες ενέργειες στην περιοχή του Τσερνόμπιλ», επέμειναν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα