ΑΘΗΝΑ
22:03
|
26.04.2024
Το πέτρινο αγαλματίδιο, ηλικίας 4.500 ετών, εικονίζει τη θεά της ομορφιάς, του έρωτα και του πολέμου των Χαναναίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πέτρινο αγαλματίδιο, το οποίο εικονίζει τη θεά της ομορφιάς, του έρωτα και του πολέμου, Ανάτ, ανακαλύφθηκε σε χωράφι στη Λωρίδα της Γάζας. Παλαιστίνιοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το εύρημα, ηλικίας 4.500 ετών, τοποθετείται χρονολογικά στην ύστερη εποχή του Χαλκού, δηλαδή στο 2.500 π.Χ.. Η ανακάλυψη έγινε από έναν αγρότη στο χωράφι του στην περιοχή του Χαν Γιουνίς, στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με τον Τζαμάλ Αμπού Ρέντα, υπεύθυνος για το τμήμα των Αρχαιοτήτων, το αγαλματίδιο εικονίζει τη θεά Ανάτ των Χαναναίων. Εντοπίστηκε σε μια περιοχή που ήταν «σημαντικός εμπορικός δρόμος για πολλούς πολιτισμούς» που έζησαν στην περιοχή αυτήν πριν από χιλιετίες.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι κάτοικοι της Γάζας σχολίασαν το πόσο εύστοχη και επίκαιρη είναι η σχέση της θεάς Ανάτ με τον πόλεμο και τον «ακήρυχτο» πόλεμο που μαίνεται εδώ και χρόνια στην περιοχή με το Ισραήλ.

Το αγαλματίδιο έχει ύψος 22 εκατοστών και είναι σκαλισμένο σε ασβεστολιθική πέτρα. «Το βρήκαμε κατά τύχη. Ήταν καλυμμένο με λάσπη και το καθαρίσαμε με νερό», δήλωσε ο αγρότης Νιντάλ Αμπού Εΐντ, που έκανε την ανακάλυψη. «Αμέσως καταλάβαμε ότι ανακαλύψαμε κάτι πολύτιμο, αλλά δεν είχαμε ιδέα για την αρχαιολογική του αξία», πρόσθεσε ο ίδιο μιλώντας στο BBC. Ο Παλαιστίνιος αγρότης τόνισε: «Ευχαριστούμε τον Θεό και είμαστε περήφανοι που ένα αγαλματίδιο από την εποχή Χαναναίων έμεινε στη γη μας, την Παλαιστίνη».

«Αρχαιολογικές ανακαλύψεις αυτού του είδους αποδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Παλαιστίνης. Κανείς δεν μπορεί να διαψεύσει ή να παραποιήσει την ιστορία», σχολίασε ο υπεύθυνος του τμήματος Αρχαιοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Τον Φεβρουάριο, εργάτες που δούλευαν σε μια οικοδομή στη βόρεια Γάζα ανακάλυψαν 31 τάφους της ρωμαϊκής εποχής, του 1ου μ.Χ. αιώνα. Τον Ιανουάριο, έπειτα από πολλά χρόνια εργασιών αποκατάστασης, με την οικονομική στήριξη και ξένων δωρητών, ξανάνοιξε για το κοινό μια βυζαντινή εκκλησία του 5ου αιώνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα