ΑΘΗΝΑ
10:20
|
03.05.2024
Ενεργοποιείται η διαδικασία της αιρεσιμότητας που συνδέει την τήρηση κανόνων διαφάνειας με την αναστολή χορήγησης ευρωπαϊκών πόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε ειδοποίηση προς την Ουγγαρία ενεργοποιώντας επισήμως την διαδικασία αιρεσιμότητας, η οποία συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, ανακοίνωσε η Eυρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα.

Η διαδικασία, που είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να οδηγήσει στην αναστολή χορήγησης ευρωπαϊκών πόρων ή στον περιορισμό τους, λόγω των ανησυχιών που προκαλεί, στην περίπτωση της Ουγγαρίας, η αδιαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις έργου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν επιφορτίσθηκε με την αποστολή της γραπτής ειδοποίησης στην Ουγγαρία, ενώ όπως δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν σε δημοσιογράφους η Ουγγαρία στοχοποιείται λόγω «σοβαρών ανησυχιών» σχετικά με τη χρήση της χρηματοδότησης της ΕΕ. 

Ο αξιωματούχος επεσήμανε τις αμφιβολίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ουγγαρία εκτελεί προμήθειες σε δημόσιες συμβάσεις και πώς ελέγχει τη ροή και διάθεση των κονδυλίων της ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και σε έλλειψη διαφάνειας και παρεμπόδιση ερευνών στη χώρα.

Αυτές οι ανησυχίες, είπε ο αξιωματούχος, έχουν «αγνοηθεί» για πάνω από μια δεκαετία, επισημαίνοντας «συνεχείς παραβιάσεις» χωρίς «καμία βελτίωση». 

Η σημερινή κίνηση προαναγγέλλει την αρχή μιας πολύμηνης διαδικασίας που θα μπορούσε να τελειώσει με την Ουγγαρία να χάνει σημαντικό ποσό κονδυλίων της ΕΕ, με την απόφαση τελικά να εναπόκειται στο Συμβούλιο της ΕΕ, που αποτελείται από εκπροσώπους από κάθε χώρα. 

Με πληροφορίες από Politico

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα