ΑΘΗΝΑ
01:08
|
08.07.2024
Ο μεγαλύτερος παραγωγός του εμπορεύματος στον κόσμο, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια αγορά φυτικών ελαίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλήρη απαγόρευση στις εξαγωγές φοινικέλαιου επιβάλει από σήμερα Πέμπτη, η Ινδονησία, ο μεγαλύτερος παραγωγός του εμπορεύματος στον κόσμο, θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια αγορά φυτικών ελαίων που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες αυξήσεις τιμών λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το έθνος του αρχιπελάγους αντιμετωπίζει εγχώρια έλλειψη μαγειρικού λαδιού καθώς και αυξανόμενες τιμές, με τους καταναλωτές σε πολλές πόλεις να πρέπει να περιμένουν στην ουρά για ώρες μπροστά σε κέντρα διανομής προκειμένου να αγοράσουν το βασικό αυτό προϊόν σε επιδοτούμενες τιμές.

Οι αρχές στην πολυπληθέστερη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας φοβούνται ότι οι ελλείψεις φοινικέλαιου και η ραγδαία αύξηση των τιμών είναι πιθανό να προκαλέσουν κοινωνικές εντάσεις και έχουν προχωρήσει σε μια σειρά κινήσεις προκειμένου για να εξασφαλίσουν την επάρκεια του προϊόντος, το οποίο χρησιμοποιείται εκτός της μαγειρικής στην κατασκευή και μιας σειράς προϊόντων, όπως σοκολάτες και καλλυντικά.

Όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, το εμπάργκο περιλαμβάνει όλες τις εξαγωγές των ελαιούχων σπόρων και όχι μόνο τα προϊόντα που προορίζονται για βρώσιμα έλαια, όπως είχε αναφερθεί μια ημέρα νωρίτερα.

Ο εφοδιασμός των 270 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας αποτελεί «ύψιστη προτεραιότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τζόκο Ουιντόντο, τονίζοντας ότι «Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός φοινικελαίου στον κόσμο, είναι ειρωνικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες να προμηθευτούμε μαγειρικό λάδι».

Να σημειωθεί ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών για την άνοδο των τιμών των τροφίμων συνέβαλε και στη μείωση της δημοτικότητας του Ουιντόντο, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενώ προκάλεσε διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις.

Η Ινδονησία παράγει περίπου το 60% του παγκόσμιου φοινικέλαιου, με το ένα τρίτο να καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά. Η Ινδία, η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Πακιστάν συγκαταλέγονται στους κύριους εξαγωγικούς πελάτες της.

Η επί μήνες έλλειψη του προϊόντος έχει επιδεινωθεί από την απροθυμία των παραγωγών να πουλήσουν στο εσωτερικό λόγω των υψηλών διεθνών τιμών που έχουν κάνει τις εξαγωγές πιο κερδοφόρες.

Η Τζακάρτα σχεδιάζει να επαναλάβει τις εξαγωγές όταν η τιμή του μαγειρικού λαδιού στις τοπικές αγορές πέσει στις 14.000 ρουπίες (97 σεντς) ανά λίτρο, από την τιμή ρεκόρ των 26.000 ρουπίων (1,80 δολάρια) που έχει εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 70%.

Πηγή: AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή νότια της Γαύδου

Ένας Άι Βασίλης στον Λευκό Οίκο

50 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την χώρα

ΗΠΑ: Ακραία ζέστη στις ΗΠΑ – Θερμοκρασίες ρεκόρ σαρώνουν τα δυτικά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα