ΑΘΗΝΑ
04:38
|
20.04.2024
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας – Συνάντηση αργότερα και με τον Τζέφρι Πάιατ - Παγώνουν τα ΜΟΕ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επικοινώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνάντησής του με την Φινλανδή πρωθυπουργό Σάνα Μάριν.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, για τις τελευταίες προκλητικές υπερπτήσεις τουρκικών F-16 πάνω από την Σάμο, την Χίο, την  Κάρπαθο και άλλα ελληνικά νησιά  και του κατέστησε σαφές ότι «αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή για έναν νατοϊκό εταίρο στη ΝΑ Πτέρυγα το ΝΑΤΟ»

«Η Τουρκία με τις προκλήσεις της, υπονομεύει την ενότητα του ΝΑΤΟ, την ώρα που πρέπει να παραμένουμε ενωμένοι. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει την πρόοδο που κάναμε κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Πρέπει να σταματήσει. Εμείς θα θέσουμε αυτό το ζήτημα σε όλα τα διεθνή φόρουμ. Η Τουρκία δεν έχει εναρμονιστεί με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει τα κράτη μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, και αυτή δεν είναι συμπεριφορά κράτους που επιθυμεί να είναι υποψήφιο μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ενημέρωση και του πρέσβη των ΗΠΑ

Σημειώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί, αργότερα σήμερα, και με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσής του προς τους πολιτικούς συντάκτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και στον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα.

«Όπως σας είπα, οι προκλήσεις δε θα μείνουν αναπάντητες ούτε στο πεδίο ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Προφανώς παντού θα τεθούν τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο κ. Οικονόμου.

Στη συνάντηση, αναμένεται ότι θα συζητηθούν και τα ενεργειακά ζητήματα, μετά και το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτός από τα δύο έντονα διαβήματα προς την Άγκυρα, η Ελλάδα αποφάσισε να παγώσει τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δηλώνει πως αντιμετωπίζει την κλιμάκωση της έντασης «με αποφασιστικότητα και σοβαρότητα» και στο πλαίσιο αυτό, τα ΜΟΕ -τα οποία θα συζητούνται αυτή την περίοδο και θα ακολουθούσαν τα όσα είχαν ειπωθεί στην Κωνσταντινούπολη στην κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- μετατίθενται για το μέλλον.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έκανε λόγο για παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, πρόκληση η οποία δεν μένει ανταπάντηση.

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι τελευταίες κινήσεις της γειτονικής χώρας δεν συνάδουν με το πνεύμα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπό αυτές τις συνθήκες, επεσήμανε, δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις με την Τουρκία.

Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών είχε προχωρήσει σε έντονα διαβήματα προς την Άγκυρα, ενώ χθες το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίσθηκε να ακυρωθεί η ελληνική πρόσκληση προς την Τουρκία να πάρει μέρος σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση που πρόκειται να γίνει το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα