ΑΘΗΝΑ
09:45
|
03.05.2024
Πριν το καλοκαίρι η ένταξη στο ΝΑΤΟ, έστω και χωρίς την Σουηδία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, η οποία θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 13:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων για την ένταξη της χώρας, ταυτόχρονα με τη γειτονική Σουηδία, στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και των εντάσεων που αυτό θα προκαλέσει με τη Ρωσία.

Η Φινλανδία θα λάβει «εντός λίγων εβδομάδων» την οριστική απόφαση ως προς την κατάθεση υποψηφιότητας για την ένταξη της χώρας ΝΑΤΟ, είχε ανακοινώσει προ ημερών, μιλώντας από τη Στοκχόλμη η Φινλανδή πρωθυπουργός, ενώ χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανέφερε πως αυτό μπορεί να συμβεί και ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της γειτονικής Σουηδίας.

«Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι η διάθεση στο κοινοβούλιο, αν κοιτάξετε την πλειοψηφία των βουλευτών που υποστηρίζουν την απόφαση, είναι ότι ναι, μπορούμε να προχωρήσουμε και χωρίς τη Σουηδία», δήλωσε ο Πέκα Χααβίστο στους Irish Times. «Θα ήταν καλό να κάνουμε τα ίδια πράγματα ταυτόχρονα με τη Σουηδία, αλλά αυτό εξαρτάται από τις σουηδικές αποφάσεις. Είναι πολύ νωρίς για να μαντέψουμε την ημερομηνία, αλλά νομίζω ότι προχωράμε πριν από το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

Δεδομένης της μακράς ιστορίας της με τη Ρωσία, η μεταπολεμική Φινλανδία ακολούθησε μεταπολεμικά μια πορεία ουδετερότητας. Η υποστήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόλις 19% πριν από πέντε χρόνια, εκτινάχθηκε στο 53% σε δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου και 62% τον Μάρτιο.

Στο 11-κομματικό φινλανδικό κοινοβούλιο, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη, όλα τα κόμματα εκτός από δύο τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα