ΑΘΗΝΑ
06:20
|
26.04.2024
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την ανάγκη φιλοτιμία με την προσμονή της αναθέρμανσης των σχέσεων με το Ριάντ, μετά από πέντε χρόνια κρίσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το 2018 ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλούσε στον στενό του κύκλο «χασάπη» τον Σαουδάραβα πρίγκηπα διάδοχο στο θρόνο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, θεωρώντας τον ηθικό αυτουργό της σφαγής του Σαουδάραβα αρθρογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη. Σήμερα,ο Τούρκος ηγέτης κάνει την ανάγκη φιλοτιμία πραγματοποιώντας μετά από πολλά χρόνια επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία με την προσμονή πως θα καταφέρει να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις και θα επαναφέρει τα τουρκικά προϊόντα στις αγορές της πλουσιότερης (από άποψη κοιτασμάτων Ενέργειας) χώρας της Αραβικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί ο Τούρκος πρόεδρος έκανε το μεγάλο προσκύνημα στην Μέκκα μαζί με στενούς συνεργάτες και υπουργούς της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Άμυνας, Χολουσί Ακάρ.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και στέκεται

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος μετέβη στη Τζέντα συναντώντας τον πανίσχυρο πρίγκηπα διάδοχο του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αυτόν, δηλαδή, που πριν λίγα χρόνια αποκαλούσε χασάπη…

Εικόνα

Χαρακτηριστικές ήταν πάντως οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου με το που έφθασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, την οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά από το 2017. Εκφράζοντας την πεποίθηση για γρήγορη αναθέρμανση των διμερών σχέσεων τόνισε:

«Η επίσκεψή μου αντανακλά την κοινή μας θέληση να αρχίσουμε μία νέα εποχή συνεργασίας ως δύο αδελφικές χώρες. Θα κάνουμε προσπάθειες για να ξεκινήσουμε μία νέα εποχή ενισχυμένων σχέσεων ανάμεσα στις χώρες μας σε κάθε τομέα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων, της οικονομίας, του πολιτισμού… Η Σαουδική Αραβία έχει μία ιδιαίτερη θέση για την Τουρκία σε ό,τι αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις αλλά και μεγάλα σχέδια για έργα που φτιάχνουν οι εργολάβοι μας και τα οποία εκτιμώνται συνολικά σε αξία που φθάνει τα 24 δις. δολάρια».

Ο Τούρκος πρόεδρος ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψη αύριο, Παρασκευή. Δεν αναμένεται καμία απολύτως συμφωνία αλλά ούτε και δημόσιες κοινές δηλώσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

The Old Oak: A symbol of endurance

Πικρία για ΠΑΣΟΚ και Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει η Εύα Καϊλή

Ποιοι κατεβαίνουν στις ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών Θετικής Ατζέντας αύριο, στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα