ΑΘΗΝΑ
02:35
|
06.05.2024
Το θέμα αναζωπυρώνεται καθώς στις 23 Μαΐου λήγει ο υγειονομικός κανονισμός που επέτρεπε την ταχεία απέλαση μεταναστών χωρίς χαρτιά λόγω της πανδημίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μεξικανό ομόλογό του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ με βασικό θέμα συζήτησης τις μεταναστευτικές ροές αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες «σκοπεύουν να συζητήσουν για θέματα συνεργασίας στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, για από κοινού προγράμματα ανάπτυξης στην Κεντρική Αμερική, για θέματα ασφάλειας, ενέργειας και οικονομικής συνεργασίας». Οι Μπάιντεν και ΑΜΛΟ ανέπτυξαν επίσης τις θέσεις τους ενόψει της Ένατης Συνόδου Κορυφής της Αμερικής, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο Λος Άντζελες. Στην περιφερειακή σύνοδο συμμετέχουν όλοι οι ηγέτες της Βόρειας, Νότιας και Κεντρικής Αμερικής αλλά και της Καραϊβικής.

«Ανυπομονώ να συζητήσουμε το όραμά μας για την Ένατη Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής και να συζητήσουμε τις πρωτοβουλίες της Βόρειας Αμερικής για την περιοχή», έγραψε ο Μπάιντεν στο Twitter πριν από την επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Μεξικού. Εκτός από το ζήτημα της μετανάστευσης ο Τζο Μπάιντεν θεωρείται δεδομένο ότι θα ζητήσει από τον ΑΜΛΟ να υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.

Το πρόβλημα των μεγάλων ροών μεταναστών και αιτούντων άσυλο μέσω του Μεξικού και προς τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί «πονοκέφαλο» για τον Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπάιντεν βρίσκεται αμυνόμενο απέναντι στις επιθέσεις των Ρεπουμπλικανών ότι η κατάσταση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού είναι εκτός ελέγχου, ενώ ο Λευκός Οίκος λέει ότι εναπόκειται στο Κογκρέσο να θεσπίσει νόμους που θα διορθώνουν αυτό που η εκπρόσωπος Τύπου, Τζεν Ψάκι αποκαλεί «χαλασμένο σύστημα μετανάστευσης».

Το θέμα αναζωπυρώνεται και πάλι με την προγραμματισμένη λήξη στις 23 Μαΐου του Τίτλου 42, ενός υγειονομικού κανονισμού που επέτρεπε την ταχεία απέλαση μεταναστών χωρίς χαρτιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Υπάρχουν ανησυχίες ότι με την άρση αυτών των περιορισμών η ήδη μεγάλη ροή μεταναστών θα επεκταθεί δραματικά. Ωστόσο, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε ομάδα νότιων πολιτειών των ΗΠΑ, δικαστήριο εξέδωσε τη Δευτέρα προσωρινή αναστολή της άρσης του Τίτλου 42.

Ένα άλλο μέτωπο στη μάχη για το μεταναστευτικό άνοιξε την Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο εξέταζε επιχειρήματα σχετικά με την προσπάθεια του Μπάιντεν να αναστείλει μια πολιτική που θέσπισε ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ανάγκαζε τους αιτούντες άσυλο να παραμένουν στο Μεξικό όσο εξετάζονται οι υποθέσεις τους.

Ο Τραμπ επέβαλε τον κανόνα αυτό στο πλαίσιο της σκληρής πολιτικής του που είναι δημοφιλής στην ακροδεξιά, ενώ οι επικριτές του την χαρακτήρισαν απάνθρωπη, καθώς ανάγκαζε τους ήδη απελπισμένους ανθρώπους σε παραμένουν υπό επικίνδυνες συνθήκες στη μεξικανική πλευρά των συνόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα