ΑΘΗΝΑ
08:36
|
02.05.2024
Ο πιλότος γνωστός ως «Φάντασμα του Κιέβου» δεν είναι παρά «ένας υπερήρωας-θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από Ουκρανούς».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πιλότοι μαχητικών της Ουκρανίας είναι πολύ περισσότεροι από τους Ρώσους και έχουν γίνει θρυλικοί – χάρη εν μέρει στην ιστορία ενός υποτιθέμενου ιπτάμενου άσου που ονομάζεται «Φάντασμα του Κιέβου».

Αυτός ο ήρωας λέγεται ότι κατέρριψε έως και 40 εχθρικά αεροπλάνα – ένα απίστευτο κατόρθωμα σε μια αρένα όπου η Ρωσία ελέγχει τους ουρανούς.

Αλλά τώρα η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουκρανίας προειδοποίησε στο Facebook ότι «το Φάντασμα του Κιέβου είναι ένας υπερήρωας-θρύλος του οποίου ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από Ουκρανούς!».

«Ζητάμε από την ουκρανική κοινότητα να μην παραμελήσει τους βασικούς κανόνες υγιεινής των πληροφοριών», ανέφερε το μήνυμα, καλώντας τους ανθρώπους να «ελέγξουν τις πηγές πληροφοριών, πριν τις διαδώσουν».

Προηγούμενες αναφορές είχαν ονομάσει τον άσο ως ταγματάρχη Στέπαν Ταραμπάλκα, 29 ετών. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι σκοτώθηκε σε μάχη στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε με μετάλλιο Ήρωα της Ουκρανίας μετά θάνατον.

Τώρα, η αεροπορία τονίζει ότι «ο Ταραμπάλκα δεν είναι το «Φάντασμα του Κιέβου» και «δεν κατέρριψε 40 αεροπλάνα».

Περιγράφει το «Φάντασμα του Κιέβου» ως «μια συλλογική εικόνα των πιλότων της 40ης ταξιαρχίας τακτικής αεροπορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, που υπερασπίζονται τον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα», και όχι ως ιστορικό μάχης ενός ανθρώπου.

Για εβδομάδες, οι Ουκρανοί δεν είχαν συνδέσει ένα όνομα με το «Φάντασμα του Κιέβου» – αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ιστορία να γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χρησιμοποιήθηκε ως εμπορικό σήμα μάρκετινγκ από έναν Ουκρανό κατασκευαστή αεροσκαφών μοντέλων, ενώ η Ουκρανή Ιρίνα Κοστιρένκο έδειξε ένα στρατιωτικό σήμα εμπνευσμένο από τον μύθο.

Και το υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε στο Twitter ένα βίντεο που γιορτάζει τον ηρωισμό του Ταραμπάλκα.

Πηγή: BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα