ΑΘΗΝΑ
20:42
|
19.04.2024
Ένα προϊόν της Microsoft έχει επικριθεί επειδή συμβουλεύει τους συγγραφείς να χρησιμοποιούν ουδέτερη ως προς το φύλο γλώσσα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα εργαλείο επεξεργασίας εγγράφων που κυκλοφόρησε από τον κολοσσό των υπολογιστών Microsoft έχει επικριθεί επειδή συμβουλεύει τους συγγραφείς να πληκτρολογούν “ορισμένο ως θηλυκό κατά τη γέννηση” αντί για “βιολογικά θηλυκό”.

Οι κριτικοί λένε ότι ισοδυναμεί με λογοκρισία της γραφής ενός ατόμου και κοροϊδεύει τη γλώσσα, παραβλέποντας τη βιολογική και γλωσσική σημασία της λέξης «γυναίκα» ή «θηλυκό».

Έρχεται αφότου η Telegraph ανέφερε ότι η Google άρχισε επίσης να λέει στους χρήστες να μην χρησιμοποιούν συγκεκριμένες λέξεις επειδή δεν είναι αρκετά περιεκτικές.

Ο διαδικτυακός γίγαντας λανσάρει μια λειτουργία «γλώσσας χωρίς αποκλεισμούς» που προτρέπει τους συγγραφείς να αποφεύγουν τη χρήση συγκεκριμένων λέξεων και προτείνει πιο αποδεκτές αντικαταστάσεις.

Το Microsoft Word έχει εισαγάγει ένα παρόμοιο εργαλείο, προτρέποντας τους χρήστες της λειτουργίας επεξεργασίας να αποφεύγουν ορισμένες λέξεις. Οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν ή να αποχωρήσουν από τη λειτουργία.

Εκτός από το ότι συμβουλεύει τους ανθρώπους να αποφύγουν τον όρο «βιολογικά θηλυκό», τους προτρέπει να αλλάξουν φράσεις όπως «Postman Pat» (ταχυδρόμος Πατ) σε «Postal Worker Pat», καθώς η πρώτη «μπορεί να υποδηλώνει μεροληψία φύλου».

Συνιστά επίσης την τροποποίηση της κυρίας σε κα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του όρου «Mrs Thatcher» σε «Ms Thatcher». Επιπλέον, προτείνει στους χρήστες να αλλάξουν τη λέξη “mankind” (ανθρωπότητα) στη διάσημη φράση του Νιλ Άρμστρονγκ “one giant leap for mankind” σε “humankind” ή “humanity”.

«Οι προτάσεις τους δεν τους βοηθούν»

Οι επικριτές έχουν αντιταχθεί ιδιαίτερα στον βιολογικό ορισμό μιας γυναίκας που επισημαίνεται ως δυνητικά προσβλητική.

Η Χέλεν Στάνιλαντ, μια προγραμματίστρια λογισμικού και φεμινίστρια ακτιβίστρια, είπε στην The Telegraph: «Η Microsoft φαίνεται να προσπαθεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συζητούν κοινωνικά ζητήματα, αλλά δεν γνωρίζουν ή δεν κατανοούν πραγματικά τι προτείνουν.

«Τι εννοούν με την προκατάληψη του φύλου; Γιατί προτείνουν ότι η τέλεια περιγραφική φράση «βιολογικά θηλυκό» μπορεί να υποδηλώνει προκατάληψη του φύλου; Γιατί θα μπορούσαν να υποθέσουν ότι το «ορισμένο ως θηλυκό κατά τη γέννηση» μπορεί να είναι καλύτερο;

«Φαίνεται ότι προσπαθούν να ακολουθήσουν τη μόδα προσπαθώντας να αποτρέψουν τη συζήτηση για «βιολογικά θηλυκά», αλλά οι προτάσεις τους δεν τους βοηθούν.

«Αν ήθελαν να συμπεριλάβουν τρανς γυναίκες σε αυτήν την ομάδα, τότε η πρότασή τους θα έπρεπε πιθανώς να είναι «γυναίκες» – αν συμφωνείτε με την ιδέα ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες. Το «ορισμένο ως θηλυκό κατά τη γέννηση» είναι απλώς ένας άλλος τρόπος – έστω και με αναγκαστική έμφυλη γλώσσα – για να συζητήσουμε την ίδια ομάδα, εκτός εάν προσπαθούν να υποδείξουν ότι οι τρανς άνδρες δεν είναι ούτε βιολογικά θηλυκά ούτε υπόκεινται σε ανδρική βία.

«Εν ολίγοις, αυτό το μέρος της απόδειξης της συνεκπαίδευσής τους είναι ένα χάος».

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επέκριναν επίσης τις προειδοποιήσεις μεροληψίας φύλου του εργαλείου Microsoft Word.

Μία, ονόματι Σούζι, είπε: «Το φύλο στη μήτρα ή στη γέννηση βασίζεται σε παρατηρήσιμα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, τα οποία είναι βασικά τα σαφώς παρατηρήσιμα φυσικά χαρακτηριστικά. Δεν έχει ανατεθεί ή οριστεί.”

Ο Έρικ Γουέντιν, ένας blogger από τη Σουηδία, έγραψε στο Twitter: «Ανατεθήκατε κατά τη γέννηση; @Microsoft έχεις χάσει το μυαλό σου; Γνωρίζετε ότι οι γιατροί δεν «αναθέτουν» φύλο κατά τη γέννηση; Παρατηρούν και καταγράφουν το φύλο και συνήθως πολύ πριν τη γέννηση».

Ένας εκπρόσωπος της Microsoft δήλωσε: «Η Microsoft κατανοεί ότι δεν είναι κάθε πρόταση του Editor κατάλληλη για όλους τους χρήστες και για όλα τα σενάρια. Γι’ αυτό αφήνουμε τους χρήστες να έχουν τον έλεγχο της τελικής τους απόδοσης.

“Το πρόγραμμα επεξεργασίας είναι ένα εντελώς προαιρετικό εργαλείο που οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν ανά πάσα στιγμή. Το πρόγραμμα επεξεργασίας δεν κάνει αυτόματες διορθώσεις, όλες οι προτάσεις είναι ακριβώς αυτές – προτάσεις που πρέπει να εξετάσει ο χρήστης – και ο χρήστης έχει τον έλεγχο των προτάσεων που θα επιλέξει να χρήσιμοποιήσει, εάν υπάρχει.

“Στο Word, οι χρήστες θα έχουν τον έλεγχο σε επίπεδο κριτικής/προτάσεων, καθώς θα μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν το καθένα ξεχωριστά.”

Μεταξύ των λέξεων στις οποίες έχει ως αντικείμενο το εργαλείο ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας της Google είναι η λέξη «landlord» (ιδιοκτήτης), την οποία η Google λέει ότι “ενδέχεται να μην περιλαμβάνει όλους τους αναγνώστες” και θα πρέπει να αλλάξει σε «property owner» ή «proprietor».

Το εργαλείο προτείνει επίσης περισσότερες φράσεις που να περιλαμβάνουν το φύλο, όπως η αλλαγή του όρου «policemen» σε «police officers» και η αντικατάσταση του όρου «housewife» με το «stay-at-home-spouse».

Αλλά αντιτίθεται επίσης στον τεχνικό όρο motherboard» (μητρική πλακέτα), μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος που περιέχει τα κύρια εξαρτήματα ενός υπολογιστή ή άλλης συσκευής.

Εάν ένας συγγραφέας χρησιμοποιεί αυτούς και άλλους όρους, εμφανίζεται ένα μήνυμα που λέει: «Προειδοποίηση ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας: Μερικές από αυτές τις λέξεις μπορεί να μην περιλαμβάνουν όλους τους αναγνώστες. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές λέξεις.”

Ο Λάζαρ Ράντιτς, ανώτερος μελετητής της οικονομικής πολιτικής από τη Μαδρίτη στο Διεθνές Κέντρο Δικαίου και Οικονομίας, είπε: «Οι λανθασμένες προτάσεις συμπερίληψης μπορεί να παράγουν πυκνά, δυσανάγνωστα κομμάτια – και ακόμη και να βλάψουν τη σημασιολογική ακεραιότητα μιας γλώσσας.

«Βλέπω τις «προειδοποιήσεις ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας» ως προσβολή στην ίδια την έννοια της ανθρώπινης γλώσσας – ανεξάρτητα από τη γλώσσα. Οι λέξεις είναι, εξ ορισμού, αποκλειστικές με την έννοια ότι χρησιμεύουν για να διαχωρίσουν ένα πράγμα –ή μάλλον μια κατηγορία πραγμάτων– από όλα τα άλλα.

«Αυτή είναι η λειτουργία τους και η ομορφιά τους. Πρέπει να συγχωνεύσουμε όλη τη γλώσσα σε μια περιεκτική λέξη, ώστε να μην αποκλείσουμε κανέναν και τίποτα;»

Πηγή: The Telegraph

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Έρχονται τα πρώτα καλλιστεία τεχνητής νοημοσύνης «Miss AI»

Google: Απέλυσε 28 υπαλλήλους που διαμαρτυρήθηκαν για τη συνεργασία με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα