Την ανεκδιήγητη πρόταση του Δημάρχου Ρόδου για κυνήγι των ελαφιών του νησιού ώστε να «εκλεχθεί» ο πληθυσμός τους και να περιοριστούν οι ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες απέρριψε σήμερα με ανακοίνωσή του το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σε σχετική ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς τονίζει ότι «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε πρόταση σχετίζεται με θανάτωση ατόμων του πληθυσμού ελαφιών Dama-Dama, που απαντάται στη Ρόδο.
Με αφορμή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ροδίων επί της πρότασης του δημάρχου του νησιού Αντώνη Καμπουράκη, την περασμένη εβδομάδα, για σύσταση Ειδικής Επιτροπής με στόχο να βρεθεί νομική οδός ώστε να επιτραπεί το κυνήγι ελαφιών στο νησί, το ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει το κυνήγι του προστατευόμενου είδους.
Παράλληλα τονίζεται πως οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ εργάζονται εντατικά, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των ελαφιών, συνδυάζοντας την προστασία του εμβληματικού είδους του ελαφιού της Ρόδου, της αγροτικής παραγωγής, των οικοσυστημάτων αλλά και την αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων.
Ήδη ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου για την τοποθέτηση περιφράξεων καθ’ υπόδειξη των αγροτών ως προς τα πιο επιβαρυμένα από την παρουσία του υπερπληθυσμού των ελαφιών, σημεία του νησιού. Επιπλέον, τις επόμενες ημέρες αρχίζει η υλοποίηση του έργου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος για τα ελάφια της Ρόδου
Η Πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ροδίων είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση κατοίκων του νησιού αλλά και του Συλλόγου Περιβάλλοντος για τα Ελάφια της Ρόδου.
Σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος είχε επισημάνει ότι η Ρόδος είναι το τελευταίο νησί της Μεσογείου που διατηρεί αρχαίο πληθυσμό πλατονιού, είδος στο οποίο και ανήκουν τα ροδίτικα ελάφια.
Επισημαίνει δε αρχαιολογικά στοιχεία που καταγράφουν πως το πλατόνι (όπως ονομάζεται το είδος) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο κατά τους Νεολιθικούς χρόνους, γύρω στην έκτη π.Χ. χιλιετία (Massetti και Massetti κ.ά.). Τονίζει πως τα τελευταία 35 χρόνια οι καμένες εκτάσεις στη Ρόδο ανέρχονται σε 483.504 στρέμματα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά η χλωρίδα του νησιού και συνεπώς οι πηγές σίτισης των ζώων.
Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πρόταση της δημοτικής αρχής για κυνήγι των ελαφιών τονίζοντας ότι δεν στηρίζεται σε κανένα επιστημονικό δεδομένο και δεν μπορεί να λύσει κανένα από τα προβλήματα που υπάρχουν λόγω της υπερβόσκησης η οποία αφορά κυρίως τα αιγοπρόβατα.
Η ανακοίνωση του συλλόγου καταλήγει με την ακόλουθη επισήμανση:
«Αυτό που χρειαζόμαστε δεν είναι να σκοτώσουμε τα ελάφια γιατί τάχα ο αριθμός τους είναι υπερβολικά μεγάλος (ποια μελέτη άραγε το αποδεικνύει;) αλλά να ασχοληθούμε σοβαρά τόσο με την προστασία του είδους όσο και με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας. Κι αυτό πρέπει να γίνει με την ανάλογη ευαισθησία και επιστημονικότητα. Αειφορία στο νησί της Ρόδου δεν πρόκειται να υπάρξει σκοτώνοντας το σύμβολό του».