ΑΘΗΝΑ
11:41
|
15.11.2024
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακυρώσει ιστορική απόφαση του 1973 με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ακυρώσει την ιστορική απόφαση του 1973 – στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ – με την οποία αναγνωρίστηκε το δικαίωμα στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο, αποκάλυψε χθες Δευτέρα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, επικαλούμενος το προσχέδιο γνωμοδότησης που διέρρευσε.

Η απόφαση στην υπόθεση του 1973 ήταν «κατάφωρα εσφαλμένη εξαρχής», αναφέρει στο προσχέδιο, που φέρει ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου, ο δικαστής Σάμιουελ Αλίτο, σύμφωνα με τον Politico, ενώ ακόμα τέσσερις δικαστές διορισμένοι από τους Ρεπουμπλικάνους τάχθηκαν υπέρ αυτής της θέσης, κατά το δημοσίευμα.

«Είναι πιθανό να υπήρξαν ορισμένες αλλαγές από τότε», δηλαδή τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν συντάχθηκε η γνωμοδότηση, ανέφερε ο ρεπόρτερ του Politico που αποκάλυψε την υπόθεση μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC χθες βράδυ.

Διαδηλώσεις και αντιδράσεις 

Λίγες ώρες αφού έγινε γνωστή η είδηση, διαδηλωτές κατά της άμβλωσης συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου φωνάζοντας «η Ρόου εναντίον Γουέιντ πρέπει να φύγει», ενώ υπέρμαχοι του δικαιώματος αυτού των γυναικών απαντούσαν «η άμβλωση ισοδυναμεί με ιατρική περίθαλψη».

Το δημοσίευμα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις και στον πολιτικό κόσμο, καθώς ενδέχεται να αλλάξει άρδην το πολιτικό τοπίο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο ανεξάρτητος γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς δήλωσε ότι, το Κογκρέσο πρέπει να περάσει νόμο και να εντάξει την απόφαση Ρόου κατά Γουέιντ στη νομοθεσία της χώρας τώρα. «Κι αν δεν υπάρχουν 60 ψήφοι στη Γερουσία για να εγκριθεί, πρέπει να τερματίσουμε την πρακτική της ενισχυμένης πλειοψηφίας και να περάσει με 50 ψήφους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Χίλαρι Κλίντον, σχολίασε ότι, η απόφαση αποτελεί απευθείας επίθεση στην αξιοπρέπεια, στα δικαιώματα και στις ζωές των γυναικών. «Θα σκοτώσει και θα υποδουλώσει γυναίκες μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών θεωρεί ότι η άμβλωση πρέπει να είναι νόμιμη, δήλωσε.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ελιζαμπεθ Γουόρεν εκτίμησε πως είναι ώρα τα εκατομμύρια που υποστηρίζουν το Σύνταγμα και το δικαίωμα στην άμβλωση να ορθώσουν το ανάστημά τους και να υψώσουν τη φωνή τους για να ακουστεί.» Δεν θα γυρίσουμε πίσω ποτέ», πρόσθεσε.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, δήλωσε πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έχει στο στόχαστρο μόνο τις αμβλώσεις αλλά «και το δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, στην οποία βασίστηκε η απόφαση (του 1973) και συμπεριλαμβάνει επίσης τους γάμους προσώπων του ίδιου φύλου και τα αστικά δικαιώματα»

Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές εστιάζουν καταρχήν  στην διαρροή του εγγράφου και σε δεύτερο χρόνο στην ουσία του που αφορά τις αμβλώσεις.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γερουσιαστή Τόμ Κότον  που υποστήριξε ότι, το Ανώτατο Δικαστήριο και το υπουργείο Δικαιοσύνης πρέπει να διενεργήσουν εξονυχιστική έρευνα για αυτή τη διαρροή με όλα τα εργαλεία που χρειάζονται. «Η απόφαση (του 1973) ήταν κατάφωρα λαθεμένη εξαρχής και προσεύχομαι το Δικαστήριο να τηρήσει το Σύνταγμα και να επιτρέψει στις πολιτείες να προστατεύουν και πάλι τις ζωές των αγέννητων παιδιών», ανέφερε.

Ένας άλλος Ρεπουμπλικανός,  ο γερουσιαστής Ρίκ Σκοτ έκανε λόγο για πολιτικές παρεμβάσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο και το αιτιολόγησε  με τη φράση, «η εμπιστευτικότητα της διαδικασίας διεργασιών στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι ιερή και το προστατεύει από τις πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτή η παραβίαση δείχνει ότι οι ριζοσπάστες Δημοκρατικοί εργάζονται ολοένα πιο σκληρά για να εκφοβίσουν και να υπονομεύσουν το Δικαστήριο. Αυτό ήταν το σχέδιό τους πάντα. Οι δικαστές δεν μπορεί και δεν πρέπει να καμφθούν από αυτή την επίθεση».

Ο Τζος Χόλι , γερουσιαστής και αυτός στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων μίλησε για άνευ προηγουμένου παραβίαση της εμπιστευτικότητας, που έχει ξεκάθαρα σκοπό να εκφοβίσει. «Οι δικαστές δεν πρέπει να υποχωρήσουν μπροστά σε αυτή την προσπάθεια να διαφθαρεί η διαδικασία. Φανείτε δυνατοί. Θα πω ότι αν αυτή είναι η θέση του Δικαστηρίου, είναι τρομερή. Πολύ καλά ψαγμένη, άψογα διατυπωμένη, ηθικά ισχυρή»

Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κυβερνήτης της Ν.Υόρκης Κάθι Χόκουλ, που υποστήριξε ότι, πρόκειται για μια απόλυτα επονείδιστη επίθεση στα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών. «Θα το πω δυνατά και καθαρά: η Νέα Υόρκη θα εγγυάται πάντα το δικαίωμά σας στην άμβλωση. Έχετε τον λόγο μας.

Τέλος το National Women’s Law Center σχολιάσε πως «η γλώσσα που χρησιμοποιείται στο προσχέδιο είναι εξοργιστική, ανεύθυνη και σοκαριστική. Κάθε δικαστής που προσυπογράφει αυτή τη γνωμοδότηση θα τροφοδοτήσει το κακό και τη βία που θα υφίσταται κάθε γυναίκα που θα μένει έγκυος σε αυτή τη χώρα».

Ένα διχαστικό ζήτημα

Η απόφαση για το δικαίωμα στην άμβλωση θα είναι η πιο σημαντική που έχει λάβει το Ανώτατο Δικαστήριο αφότου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να διορίσει τρεις δικαστές σε αυτό, εδραιώνοντας την πλειοψηφία 6-3 υπέρ των συντηρητικών.

« Οι ψήφοι των διορισμένων από τους Ρεπουμπλικάνους δικαστών για την ανατροπή της Ρόου εναντίον Γουέιντ θα μείνουν στην ιστορία ως βδέλυγμα, μία από τις χειρότερες και πιο βλαβερές αποφάσεις στη σύγχρονη ιστορία», δήλωσαν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, και οι δύο Δημοκρατικοί.

Η άμβλωση είναι ένα από τα ζητήματα που διχάζουν περισσότερο την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και αν η τελική ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου είναι υπέρ της ακύρωσης της ιστορικής απόφασης του 1973, αυτό θα σηματοδοτήσει μια μνημειώδη νίκη για τους θρησκευόμενους συντηρητικούς, οι οποίοι για δεκαετίες προσπαθούσαν να πείσουν το Ανώτατο Δικαστήριο να αναιρέσει τις αποφάσεις που καθιστούν την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα.

Δημοσκόπηση του 2021 που διεξήγαγε το Pew Research Center κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 59% των ενήλικων Αμερικανών πιστεύει ότι η άμβλωση θα πρέπει να είναι νόμιμη σε όλες ή τις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ το 39% ότι θα πρέπει να είναι παράνομη στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.

Το Ινστιτούτο Guttmacher που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αμβλώσεων εκτιμά πως αν το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώσει ή αποδυναμώσει την απόφαση του 1973, 26 πολιτείες είναι βέβαιοι ή πολύ πιθανό να απαγορεύσουν την άμβλωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πάτρα: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από γονείς παιδιού που υπέστη εκφοβισμός

Δέκα νεκροί από φωτιά σε οίκο ευγηρίας στην Ισπανία

Ισραήλ: Η γενική εισαγγελέας ζητά επανεξέταση της θέσης του Μπεν-Γκβιρ ως Υπουργό

Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Τουρκία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα