ΑΘΗΝΑ
16:46
|
17.05.2022
Απειλείται…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) και από το 1993 γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου, σε ανάμνηση της Διακήρυξης του Βίντχουκ, μία έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά μέσα ενημέρωσης.

Ο ιστότοπος cartoonmovement.com αναδημοσιεύει έργα-ματιές σκιτσογράφων από όλο τον κόσμο για την ελευθεροτυπία που απειλείται ασχέτως του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Firoozeh Mozaffari, Ιράν
Rayma Suprani, Βενεζουέλα
Luis Angel Espinosa García, Κούβα
Ameen Alhabarah, Σαουδική Αραβία

Η λογοκρισία, οι ψευδείς ειδήσεις, οι διώξεις δημοσιογράφων, μπλόγκερ προϋπήρχαν παρά το γεγονός ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ εστιάζει τη δήλωσή του για τη σημερινή επέτειο μόνο στη Ρωσία γράφοντας:

«Καθώς εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, γενναίοι και γενναίες δημοσιογράφοι, εικονολήπτες/εικονολήπτριες, ανταποκριτές/ανταποκρίτριες φωτογράφοι και μπλόγκερ διακινδυνεύουν τη ζωή τους για να μας ενημερώνουν σχετικά με την απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις συλλαμβάνουν, αρπάζουν ή απάγουν και στοχοποιούν δημοσιογράφους και παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών με σκοπό να εμποδίσουν τον κόσμο να ακούσει την αλήθεια. Καλούμε εντόνως τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει αμέσως αυτές τις επιθέσεις και πρακτικές».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

«Ελληνικός Χρυσός»: Εκδικάζεται η αγωγή κατά του alterthess και της δημοσιογράφου

Επιμένει ο Ίλον Μασκ για τα ψεύτικα προφίλ στο Twitter

Αμηχανία όταν η ερώτηση δεν είναι… ντολμαδάκια

Ποια είσαι, Βίτα Ζαβερούκα;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα